Πριν από περίπου ένα μήνα κυκλοφόρησε στην αγορά επιμόνως η πληροφορία πως ο όμιλος του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου – σημερινού προέδρου του ΣΕΒ – Bespoke SGA Holding, πουλάει την αλλαντοβιομηχανία του, την Π. Γ. Νίκας ΑΕ, στους ανταγωνιστές και γείτονες του στον Αγιο Στέφανο της Αττικής, στους μετόχους της εταιρείας Α. & Χ.Υφαντής ΑΒΕΕ. Ο κ. Θεοδωρόπουλος που ρωτήθηκε σχετικά το διέψευσε και απέδωσε την σχετική φήμη στο γεγονός μιας κοινωνικής εκδήλωσης.
Οι πληροφορίες επανήλθαν κι έκαναν λόγο για την εμφάνιση του υποψήφιου αγοραστή στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου. Και συνεχίζουν να επιμένουν. Αποδίδονται κυρίως στο γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Νίκας ΑΕ δεν είναι καθόλου καλά. Συνεχίζει να καταγράφει υψηλές ζημιές, αν και το 2024 οι ζημιές μειώθηκαν. Ο κ. Θεοδωρόπουλος από τότε που επανήλθε στο επιχειρηματικό προσκήνιο ως «αφεντικό» και δημιούργησε τον όμιλο του, συνήθως είτε εξαγοράζει επιχειρήσεις – με εξαγορές δημιουργήθηκε ο όμιλος – είτε γίνεται αποδέκτης προσφορών εξαγοράς.
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Νίκας
Η Νίκας ΑΒΕΕ αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι έργο ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, με ισχυρό ταμπεραμέντο του – μακαρίτη πλέον – Παναγιώτη Νίκα. Για πολλά χρόνια στην εταιρεία του ήταν «ο άνθρωπος ορχήστρα»! Κατόρθωσε να την αναδείξει στην κορυφή του κλάδου και τα προιόντα της να αποκτήσουν μία ισχυρή επωνυμία – που συνεχίζουν και την διαθέτουν! Έναν κλάδο που διαθέτει ορισμένες πρωτοφανείς ιδιαιτερότητες για την ελληνική αγορά.
Υπάρχει ασήμαντη εισαγωγική διείσδυση, απουσιάζει εδώ και δεκαετίες η ξένη επιχειρηματική παρουσία και το σημαντικότερο, έχει «δει» πολλές καταρρεύσεις ή χρεοκοπίες. Μόνο στις τρεις τελευταίες δεκαετίες εναλλάσονταν στην κορυφή, αρχικά η Νίκας ΑΒΕΕ, την διαδέχθηκε η Creta Farm ΑΕ και ακολούθησε η Υφαντής ΑΒΕΕ. Το «άστρο» της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας ΑΒΕΕ άρχισε να «θαμπώνει» από την επόμενη κιόλας στιγμή, που ο ιδρυτής της την πούλησε στην Global Finance του κ. Αγγελου Πλακόπητα, περί τo 2003 – περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα ο Παναγιώτης Νίκας είχε μεταφέρει την δραστηριότητα του στο νέο εργοστάσιο, στον Αγιο Στέφανο.

Όλοι προσπαθούσαν να την αντιγράψουν
Μέχρι τότε η αλλαντοβιομηχανία, που ήταν στην κορυφή του κλάδου – κι οι ανταγωνιστές της προσπαθούσαν να αντιγράψουν την μία ή την άλλη κίνηση του Νίκα – ήταν μία υγιέστατη επιχείρηση. Σχεδόν την επόμενη κιόλας μέρα μετά από την εξαγορά της, η Global Finance επέστρεψε στους μετόχους της τα χρήματα που έδωσε για την αποκτήσει δανείζοντας την ισόποσα. Η εταιρεία διατήρησε για ένα ορισμένο διάστημα τη δυναμική που είχε από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά πλέον τα πράγματα στην αγορά είχαν αρχίσει να αλλάζουν.
Από τη στιγμή που ο Νίκας εισέπραξε το αντίτιμο της πώλησης της εταιρείας, ουδείς από τους νέους ιδιοκτήτες ή μάνατζερς τον … ενόχλησαν! Κι όπως έλεγε στους συνομιλητές του αργότερα – όταν η εταιρεία βρέθηκε στην καθοδική της πορεία – «ποτέ κανένας δεν με πήρε ένα τηλέφωνο να με ρωτήσει το οτιδήποτε». Την περίοδο που η Global Finance απέκτησε τη Νίκας ΑΒΕΕ, ο ανταγωνισμός στην αγορά του κλάδου είχε αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα.
Οι αδελφοί Δομαζάκη
Είχε αρχίσει να «ανατέλει το άστρο» των αδελφών Δομαζάκη από το Ρέθυμνο και της Creta Farm. Ο υψηλός δανεισμός που βασίστηκε στην πατέντα του «εν Ελλάδι», αλλά και η οικονομική κρίση που ακολούθησε μαζί με τις ενδοοικογενειακές έριδες – μεταξύ των δύο αδελφών – δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια για την τύχη της Creta Farm. Ως που άλλαξε φυσικά κι αυτή χέρια – παρά λίγο να ήταν ιδιοκτήτης της ο κ. Θεοδωρόπουλος! Ατύχησε την τελευταία στιγμή. Ομως η Νίκας ΑΒΕΕ από την κάμψη οδηγήθηκε στην κατάρρευση.
Ο υψηλός δανεισμός – της άλλοτε νοικοκυρεμένης επιχείρησης – έφερε τις τράπεζες στο προσκήνιο, οι οποίες πλέον αναζητούσαν επιμόνως αγοραστή. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ήδη την «φλέρταρε» από το 2011, όταν ανέλαβε ομολογίες ύψους 5,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας και περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Νίκας ΑΒΕΕ εξέδωσε νέο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 3 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ από την Chipita.
Η Νίκας ΑΕ συνεχίζει να καταγράφει υψηλές ζημιές, αν και το 2024 οι ζημιές μειώθηκαν.

Η πρόταση εξαγοράς από την Chipita
Μετά από 2 χρόνια, το Νοέμβριο του 2014, η Chipita κατέθεσε πρόταση εξαγοράς από τις πιστώτριες τράπεζες, πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της. Και στις αρχές του 2016 υπογράφτηκε η συμφωνία – που συνοδευόταν κι από ένα γενναίο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της Νίκας ΑΒΕΕ – μεταξύ των τραπεζών και των κκ Θεοδωρόπουλο και Δ. Βιντζηλαίου. Οι δύο επιχειρηματίες θα συμμετείχαν με 50% ο καθένας. Ομως και τυπικά η ολοκλήρωση της απόκτησης της Νίκας ΑΒΕΕ θα γίνει στις αρχές του 2022, αφού πλέον η Chipita έχει πωληθεί στην Mondelez International.
Όμως όλα αυτά τα χρόνια που η Νίκας ΑΒΕΕ εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης – πωλήσεων και μεριδίων αγοράς – και η Creta Farm σπαράσσεται από οικογενειακούς εμφυλίους, μία άλλη εταιρεία προβάλλει στο προσκήνιο του κλάδου. Η Υφαντής ΑΒΕΕ. Κι αυτή οικογενειακή εταιρεία, δεν είναι τόσο παλιά όσο η Νίκα ΑΒΕΕ – δημιουργήθηκε το 1979. Οι ιδιοκτήτες της είναι χαμηλών τόνων, δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα κι αναπτύσσονται με σταθερό και αξιόπιστο τρόπο.
Αλματώδη ανάπτυξη για την Υφαντής χωρίς… θόρυβο
Αποκτούν το εργοστάσιο της παλιάς «Θράκης» αρχικά στις Φέρρες του Έβρου και σήμερα πλέον διαθέτει εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργώντας την Luncheon Meat – «Θράκης γεύσεις» – αναπτύσσουν δικό τους δίκτυο πωλήσεων στην αγορά, με τοπικές θυγατρικές εταιρείες και «τοποθετούνται» στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντιλαμβάνονται ότι τα όρια της εσωτερικής αγοράς είναι πεπερασμένα.
Δεν κάνουν θόρυβο – εκτός από επιτυχημένες διαφημιστικές τους καμπάνιες – αλλά οι ανταγωνιστές τους «νοιώθουν την ανάσα» τους. Δεν είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο και επιπλέον η δραστηριότητα τους είναι κερδοφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 205,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,94% – της Υφαντής ΑΒΕΕ στα 129,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση 5,09%. Ενώ το ebitda του ομίλου ανήλθε στα 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,7 εκατ. ευρώ το 2022 και της εταιρείας στα 7,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,96 εκατ. ευρώ το 2022. Και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου ήταν 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Το… Έδεσμα και οι κινήσεις νοικοκυρέματος
Εν τω μεταξύ στις αρχές του 2022 και μετά από την – τυπική – ολοκλήρωση της εξαγοράς της Νίκας ΑΒΕΕ, ο κ. Θεοδωρόπουλος προχωρά στην επόμενη κίνηση του. Εξαγοράζει την ιστορική εταιρεία του κλάδου της αλλαντοβιομηχανίας, στη Θεσσαλονίκη, την Έδεσμα ΑΕ και την θυγατρική της, την Αμβροσία ΑΕ, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του στην αγορά. Και κυρίως στον κλάδο των αλλαντικών. Προχωρώντας παράλληλα σε μία σειρά κινήσεις «συμμαζέματος», που αφορούν στα ακίνητα του ομίλου. Πλέον στη διάρκεια του 2024 οι πωλήσεις της Νίκας ΑΒΕΕ – έχει απορροφήσει εν τω μεταξύ την Έδεσμα – ανήλθαν στα 73,9 εκατ. ευρώ και οι ζημιές, οι οποίες συνεχίζονται, ανήλθαν στα 7,8 εκατ. ευρώ. Και φαίνεται πως και το 2025 δεν είναι μία εύκολη χρονιά, κυρίως διότι οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών πιέζουν ακόμη πιο ασφυκτικά τα περιθώρια κερδοφορίας.
Επί παραδείγματι η τιμή της γαλοπούλας από 4,5 ευρώ το κιλό έχει φτάσει στα 7 ευρώ το κιλό! Τι περιθώριο υπάρχει για να μεταφερθεί στην κατανάλωση – χωρίς να επηρεαστούν τα μερίδια της αγοράς – και τι περιθώριο υπάρχει για να απορροφήσει μέρος του η ίδια η εταιρεία, η οποία πιέζεται από τις ζημιές. Η εξίσωση είναι αρκετά δύσκολη! Ισως ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει πια αντιληφθεί ότι ο κλάδος των αλλαντικών είναι μία πολύ δύσκολη – ιδιαίτερη και με περίεργα χαρακτηριστικά – αγορά. Σίγουρα όμως το επόμενο διάστημα θα φανεί, αν τελικώς τα όσα έχουν κυκλοφορήσει πρόκειται για ακριβείς πληροφορίες ή για επίμονες φήμες….