Το μηδενισμό των προμηθειών για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ διασυνδεδεμένα με τη ΔΙΑΣ, στην οποία συμμετέχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, προβλέπει η τροπολογία που θα καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα:
- Καταργούνται οι προμήθειες ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του πελάτη, εφόσον το ΑΤΜ είναι τραπεζικό, δηλαδή εντός του δικτύου της ΔΙΑΣ
- Μπαίνει εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για τρίτους παρόχους η προμήθεια χρήσης ΑΤΜ (DAF)
- Αν μία τράπεζα είναι μετοχικά συνδεδεμένη με πάροχο, τότε στα ΑΤΜ του οι πελάτες της θα κάνουν τα πάντα δωρεάν, όπως ισχύει και στο δικό της δίκτυο
- Ο μηδενισμός των προμηθειών, που ισχύει ήδη σε δημοτικές ενότητες όπου μόνο ένα πιστωτικό ίδρυμα λειτουργεί ΑΤΜ, θα εφαρμοστεί και για τα ΑΤΜ τρίτων παρόχων
- Για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.
- Η ερώτηση υπολοίπου θα είναι δωρεάν και για τα ΑΤΜ που ανήκουν σε τρίτους παρόχους.
Η δεύτερη παρέμβαση για τις τραπεζικές προμήθειες
Ο κ. Πιερρακάκης στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον τελωνειακό κώδικα υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πλήρη παρέμβαση με κοινωνικό πρόσωπο, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και δρα όταν υπάρχει ανάγκη.
Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση μέσα σε σύντομο διάστημα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά μειώσεων στις τραπεζικές χρεώσεις.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τις δωρεάν πληρωμές μέσω web banking για τις πληρωμές δημόσιων οργανισμών και τη μείωση των προμηθειών για εμβάσματα. «Κάνουμε το επόμενο βήμα», είπε, με δεδομένο ότι πλέον οι τράπεζες είναι ισχυρές, έχοντας μεταξύ άλλων μείωση την έκθεσή τους στα κόκκινα δάνεια.
«Οι οικονομικοί μηχανισμοί έρχονται να υπηρετούν, όχι να παγιδεύουν. Το Κράτος παρεμβαίνει εκεί που κρίνει πως πρέπει να παρέμβει… θεσπίζουμε όρια και κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στόχος είναι η προστασία όλων.