Στα 8,1 ευρώ ανά μετοχή (από 6,5 ευρώ προηγουμένως) ανεβάζει την τιμή- στόχο για τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Euroxx, λόγω της αύξησης των όγκων, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη την αξιολόγηση Equalweight. Όπως αναφέρει, οι μετοχές της ΕΧΑΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος με P/E 16,0x και EV/EBITDA 9,8x το 2025 (έκπτωση περίπου 35-40% σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, αλλά σύμφωνα με το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας), υποθέτοντας μέσο ημερήσιο κύκλο εργασιών (ADTV) 200 εκατ. ευρώ το 2025. Κύριοι καταλύτες για το μέλλον είναι αφενός τα νέα σχετικά με την πιθανή προσφορά από την Euronext και, αφετέρου η πιθανή αναβάθμιση από MSCI σε Αναπτυγμένη Αγορά.
Για την πιθανή προσφορά από τη Euronext: Στις αρχές Ιουλίου, η Euronext επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να υποβάλει ενδεχομένως προσφορά στους μετόχους του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερες εξελίξεις σχετικά με την προσφορά προς τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο», αναφέρει η Euroxx, προσθέτοντας: «Βλέπουμε τα νέα ως μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και την κεφαλαιαγορά, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό σημείο καμπής από το πρόσφατο παρελθόν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα πρέπει επίσης να αναμένουν βελτιωμένη σχέση ανταλλαγής προκειμένου να επιτύχει η δημόσια προσφορά.
Ισχυρή βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη: η Euroxx αναμένει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2025 θα αυξηθούν κατά >50% λόγω της σημαντικής αύξησης των όγκων, της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και των συμβολαίων παραγώγων κατά το 2025. Αυτό οφείλεται, κατά την άποψη της Euroxx, στα υγιή θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εταιρειών, στις ελκυστικές αποτιμήσεις και στη δραστηριότητα της ECM κατά το 2024. «Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες όγκοι είναι βιώσιμοι και αναμένουμε ότι ο μέσος όρος ADTV θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ το 2025 από 140 εκατ. ευρώ το 2024», υπογραμμίζουν.
Κίνδυνοι:
- μείωση των όγκων λόγω κακών συνθηκών της αγοράς
- χαμηλότερη όρεξη για δημόσιες εγγραφές
- διαγραφή ονομάτων μεγάλης κεφαλαιοποίησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών
- πίεση στις χρεώσεις λόγω ανταγωνισμού από περιφερειακές αγορές ή εναλλακτικές πλατφόρμες
- υψηλότερο κόστος.