Οι τουρίστες συνέρρευσαν στο πρώτο θεματικό πάρκο Legoland της Κίνας, καθώς άνοιξε στη Σαγκάη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες της χώρας να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ταξιδιωτικός προορισμός.
Είναι το τελευταίο πάρκο ψυχαγωγίας που εγκαινιάζεται στην Κίνα από μια δυτική μάρκα. Ο Χάρι Πότερ της Warner Brothers και η Πέππα το Γουρουνάκι της Hasbro πρόκειται να ακολουθήσουν.
Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υποτονικές, το Πεκίνο ελπίζει ότι μεγάλα αξιοθέατα όπως αυτό θα προσελκύσουν επισκέπτες τόσο από την Κίνα όσο και από το εξωτερικό για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Οι κατασκευαστές θεματικών πάρκων προσελκύονται από επενδύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά που κυριαρχείται από μεγάλα ονόματα όπως η Disney και η Universal Studios.

Το Legoland της Σαγκάης
Το Legoland της Σαγκάης, αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι το μεγαλύτερο πάρκο που διαχειρίζεται ο βρετανικός φορέας εκμετάλλευσης θεματικών πάρκων, Merlin Entertainments.
Το πάρκο φιλοξενεί 75 παιχνίδια σε οκτώ περιοχές και κατασκευές από εκατομμύρια πλαστικά τούβλα, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρογραφίας του ορίζοντα της Σαγκάης.
Εκατοντάδες επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο του, το οποίο διαθέτει δωμάτια με θέμα πειρατές και κάστρα.
Το πάρκο άνοιξε μετά από χρόνια συνεργασίας μεταξύ της Merlin, της μητρικής εταιρείας της Lego, και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ελπίζουν ότι θα προσελκύσει τους σφιχτοχέρηδες Κινέζους, καθώς και ξένους επισκέπτες.
Κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την έναρξη της Legoland Shanghai, ένας αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης το χαρακτήρισε ως μια πολύ αναγκαία ώθηση στην οικονομία της περιοχής, καθώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα υποστηρίξει τους λιανοπωλητές, αναφέρει το BBC.
Οι κρατικοί χρηματοδότες έχουν επίσης υποστηρίξει άλλα έργα, με μια κατασκευαστική εταιρεία που ελέγχεται από την κυβέρνηση να κατέχει περισσότερο από το ήμισυ της Disneyland Shanghai.
Η Legoland και άλλα επώνυμα πάρκα θα είναι πρόθυμα να αξιοποιήσουν τις τεράστιες βάσεις θαυμαστών μικρότερων ηλικιών, ειδικά σε μια αγορά τόσο μεγάλη όσο η Κίνα, δήλωσε στο BBC ο Ζιαοφένγκ Ζενγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας έρευνας καταναλωτικής αγοράς Niko Partners.

Μια τεράστια αγορά
Παρά τις υποτονικές εγχώριες δαπάνες της Κίνας, τα 1,4 δισεκατομμύρια κάτοικοί της αποτελούν μια τεράστια δυνητική αγορά.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι Κινέζοι γονείς ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τα παιδιά τους, ακόμη και καθώς οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται, πρόσθεσε ο κ. Ζενγκ.
Οι δαπάνες στην Κίνα μπορεί προς το παρόν να είναι αργές, αλλά η εστίαση της χώρας στην ενίσχυση της τοπικής κατανάλωσης την καθιστά ελκυστική για τους κατασκευαστές πάρκων.
Ο τουρισμός ήταν μεταξύ των βασικών στόχων του τελευταίου πενταετούς οικονομικού σχεδίου της Κίνας, το οποίο υποσχόταν περισσότερα θέρετρα και θεματικά πάρκα.
Για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, οι κινεζικές αρχές προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλη βοήθεια για τη χρηματοδότηση νέων αξιοθέατων, δήλωσε στο BBC η Ναντίνι Ρόι, ανώτερη ερευνήτρια αναλύτρια της Future Market Insights.
Για παράδειγμα, το κράτος έχει υποστηρίξει το πάρκο Legoland με νέες συνδέσεις δημόσιων συγκοινωνιών και μεγάλους δρόμους.
Οι αρχές διέθεσαν επίσης 570 εκατομμύρια γιουάν (80 εκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις μέσω κουπονιών και προσφορών στο πλαίσιο μιας πανεθνικής εκστρατείας για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού.
«Αυτά τα μέτρα μειώνουν τα έξοδα που καταβάλλονται από την τσέπη των οικογενειών και ωφελούν έμμεσα τα πάρκα μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας», δήλωσε η Ναντίνι.
Τα θεματικά πάρκα βοηθούν στην προσέλκυση επενδυτών και τουριστών, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε στο BBCο οικονομολόγος Γκου Κινγκγιάνγκ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Οι μάρκες του εξωτερικού, όπως η Lego, θα βοηθήσουν επίσης την Κίνα να προβάλει μια πιο ανοιχτή και διεθνή εικόνα, είπε.
Ωστόσο, θεματικά πάρκα όπως η Legoland αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις για να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα περίπου 400 τέτοια αξιοθέατα στην Κίνα.
Αν και οι καταναλωτικές δαπάνες στην Κίνα παραμένουν υποτονικές, ο καθηγητής Γκου λέει ότι οι επενδυτές βλέπουν τις οικονομικές προοπτικές αυτού του τεράστιου κράτους πολλά χρόνια μπροστά.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατασκευή ενός θεματικού πάρκου μεγάλης κλίμακας συχνά διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία – επομένως είναι απαραίτητη μια μακροπρόθεσμη προοπτική.»