Seven & i: To ναυάγιο της εξαγοράς από την Couche-Tard

Η απόσυρση της προσφοράς $46 δισ. της Couche-Tard για την εξαγορά της Seven & i δείχνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές στην Ιαπωνία, ακόμα και μετά τις μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης

Seven & i: To ναυάγιο της εξαγοράς από την Couche-Tard

Σε μια περίοδο που η Ιαπωνία επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το επιχειρηματικό της τοπίο και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, η ιστορία της Seven & i λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η αλλαγή νοοτροπίας δεν έρχεται εύκολα.

Η αποτυχία μιας κολοσσιαίας εξαγοράς δεν είναι απλώς  μια ακόμα οικονομική είδηση—είναι ένα μήνυμα για τις αντοχές της παραδοσιακής ιαπωνικής επιχειρηματικότητας στις εξωτερικές πιέσεις.

Το ιστορικό της εξαγοράς της Seven & i

Η ιαπωνική λιανεμπορική εταιρεία Seven & i Holdings απέρριψε—άμεσα ή έμμεσα—την πρόταση εξαγοράς ύψους 46 δισ. δολαρίων από την καναδική Alimentation Couche-Tard, παρά την αυξανόμενη πίεση για βελτίωση των αποδόσεων προς τους μετόχους, εξηγεί το περιοδικό ESM.

Η Couche-Tard, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Circle K, αποσύρθηκε από τη διαδικασία κατηγορώντας τη Seven & i για «σκόπιμη ασάφεια και καθυστερήσεις».

Η εξαγορά αυτή, αν είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν η μεγαλύτερη ξένη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας στην ιστορία.

Όμως, παρά τις μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και την αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών, οι εξαγορές μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών παραμένουν δύσκολες—ιδίως όταν η διοίκηση προστατεύεται από παραδοσιακές οικογενειακές δομές.

Ο στρατηγικός αναλυτής Nicholas Smith εξηγεί πως η στάση της Seven & i είχε περισσότερο να κάνει με τη διατήρηση των συμφερόντων της διοίκησης και λιγότερο με την απόδοση προς τους μετόχους.

Η Seven & i είναι πράγματι ένα παράδειγμα ιαπωνικής επιτυχίας: μια εταιρεία που μετέτρεψε το ταπεινό 7-Eleven σε παγκόσμιο πρότυπο λιανεμπορίου.

Ωστόσο, όπως πολλοί ιαπωνικοί όμιλοι, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσαρμογή μετά από χρόνια ταχείας ανάπτυξης.

Eπενδυτές – μέτοχοι όπως η Artisan Partners και η ValueAct Capital πιέζουν για εξορθολογισμό, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία λειτουργεί με περιττές δομές.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι ξένες εταιρείες, ιδίως οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ιαπωνία.

Η Seven & i ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα πουλήσει τα υπερκαταστήματά της και άλλες περιφερειακές επιχειρήσεις της στην Bain Capital για περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τις αποδόσεις της και να εξισορροπήσει την κριτική.

Το ευρύτερο περιβάλλον M&A στην Ιαπωνία κινείται δυναμικά—οι εξαγορές έφτασαν τα $232 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Όλο και περισσότερες ιαπωνικές εταιρείες, ιδίως οι μικρότερες, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αλλάξουν, ειδικά δεδομένης της δυσμενoύς οικονομικής προοπτικής, δήλωσε ο Kei Okamura, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman στο Τόκιο.

Αν η Couche-Tard είχε προσεγγίσει μια μικρότερη ιαπωνική εταιρεία με διαφορετική διοικητική προοπτική, πιθανότατα θα είχε λάβει διαφορετική απάντηση, είπε.

«Ο πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια, το γιεν. Όλα αυτά αλλάζουν και ανατρέπουν πραγματικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν μπορούν πλέον να είναι αδιάφορες και να αγνοούν αυτές τις πιθανές προσφορές για επέκταση και δημιουργία αξίας για τους μετόχους».

Ωστόσο, η στάση της Seven & i δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές και ενδέχεται να επηρεάσει μελλοντικές στρατηγικές.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο