Ανοδικά κινούνται σήμερα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επικεφαλής τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η «τεράστια» εμπορική συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,86% στις 549,ο6 μονάδες μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες πτώσης. Ο βρετανικός δείκτης blue chip FTSE 100 κινείται ανοδικά για πέμπτη συνεδρίαση, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, με κέρδη 0,45% στις 9.061,84 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,61% στις 24.191,62 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 στις 7.821,29 μονάδες με άνοδο 1,01%.
Του ράλι ηγούνται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι γερμανικές Volkswagen, η BMW και ο Όμιλος Mercedes-Benz όλες σημείωσαν άνοδο άνω του 4% μετά την είδηση, λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελείας Porsche σημείωσε άνοδο 7,1%.
Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo ενισχύεται κατά 4%, ενώ η Stellantis κατά περίπου 5,4%.
Οι ελπίδες για συμφωνία
Ο αυτοκινητοβιομηχανικός τομέας θεωρείται ευρέως ως εξαιρετικά ευάλωτος στους δασμούς, ιδίως δεδομένης της υψηλής παγκοσμιοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.
Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ είναι καθοριστικές για την υγεία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 28,3% όλων των αποστολών το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων.
Τα κέρδη ακολούθησαν μια απότομη άνοδο των μετοχών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Toyota σημείωσε άνοδο άνω του 14%, με τους εγχώριους ανταγωνιστές της Honda
και Nissan να κερδίζουν 11% και 8% αντίστοιχα.
Σε ομιλία του που ακολούθησε την ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συνάπτουν μια πρόσθετη συμφωνία που αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι «αύριο έρχεται η Ευρώπη», χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες.