Η αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, μετά την εμπορική συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας, επεκτείνεται και στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διακόπτει το σερί των δύο, ήπια, διορθωτικών συνεδριάσεων και βάζει πλώρη για ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών και με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυπώνονται και στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος λίγο μετά τις 11 το πρωί ήταν stiw 1.984,84 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,48% και καθιστώντας και πάλι ορατό τον στόχο των 2.000 μονάδων.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 29,95 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλοποίηση της αγοράς «βλέπει» τα 133 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,58%.
Τα κέρδη στις τράπεζες
Μετά τη διήμερη πίεση, ο τραπεζικός δείκτης έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,3% στις 2.121 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank είναι στο +1,82% στα 3,306 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +1,67% στα 11,85 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς στο +1,41% στα 6,754 ευρώ (νέο υψηλό 4ετίας), ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,67% και τα 3,141 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+8,89%), της Alpha Bank (+3,20%), της Εθνικής (+2,40%), της Πειραιώς (+1,83%) και της ΔΕΗ (+1,70%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-0,91%) και των ΕΛΠΕ (-0,51%).
Ανοδικά κινούνται 76 μετοχές, 9 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.
Το ράλι της ΕΥΔΑΠ
Εν το μεταξύ, έντονα ανοδικά και με αυξημένο όγκο συναλλαγών αντιδρά η -μέχρι πρότινος ξεχασμένη- μετοχή της ΕΥΔΑΠ, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg περί επικείμενης συγχώνευσης εκατοντάδων μικρότερων εταιρειών ύδρευσης στη χώρα και δημιουργίας ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση στοχευμένων επενδύσεων. Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ έφτασε νωρίτερα να ενισχύεται έως και άνω του 13% και σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 6,86 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το σχέδιο, και την οποία επικαλείται το Bloomberg, περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, που ελέγχονται κυρίως από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις για να βελτιωθεί η διαχείριση του σπάνιου πόρου. Οι υπάρχουσες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη οντότητα θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί, καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.