H Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο σύντομα θα διατίθεται και στην αμερικανική αγορά, με κίνδυνο ωστόσο την αύξηση της ζήτησης για ένα είδος ζάχαρης που οι Αμερικανοί αγρότες δεν μπορούν να προμηθεύσουν πλήρως και είναι εξαιρετικά ευάλωτο στους δασμούς της νέας εποχής Τραμπ.
Η Coca-Cola Co. ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα λανσάρει ένα νέο προϊόν που θα παρασκευάζεται με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο των ΗΠΑ από αυτό το φθινόπωρο. Ενώ το σχέδιο δεν πέτυχε να επιβάλει την πλήρη απόσυρση του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πιθανώς να χρειαστεί να εισάγουν πιο ακριβές γλυκαντικές ουσίες από το Μεξικό και τη Βραζιλία – ειδικά αν ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.
Οι ΗΠΑ δεν καλλιεργούν μεγάλη ποσότητα ζαχαροκάλαμου, αποτελώντας περίπου το 30% των συνολικών αμερικανικών προμηθειών ζάχαρης
H κίνηση απειλεί να επιδεινώσει μια ήδη πιεσμένη αλυσίδα εφοδιασμού, εκθέτοντας αμερικανικές εταιρείες και καταναλωτές σε υψηλότερες τιμές ακριβώς τη στιγμή που αντιμετωπίζουν αναταραχές στην αγορά από τους δασμούς του Τραμπ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στις ΗΠΑ είναι ήδη υπερδιπλάσια από το κόστος των παγκόσμιων συμβολαίων και το χάσμα διευρύνθηκε σε επίπεδο ρεκόρ την Τρίτη.
Η Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αντί για σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης δεν είναι μια εξωφρενική ιδέα. Στην πραγματικότητα, το αναψυκτικό σε άλλες χώρες όπως το Μεξικό χρησιμοποιεί ήδη το γλυκαντικό. Και μια εκδοχή που χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε τους καλλιεργητές στη Λουιζιάνα και τη Φλόριντα σε μια εποχή που η ζήτηση είναι χαμηλή.
Αύξηση στις εισαγωγές ζάχαρης
Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν καλλιεργούν μεγάλη ποσότητα ζαχαροκάλαμου, αποτελώντας περίπου το 30% των συνολικών αμερικανικών προμηθειών ζάχαρης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Το υπόλοιπο προέρχεται από εισαγωγές – περίπου 2,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους για την περίοδο 2025-26 – ή ζαχαρότευτλα που καλλιεργούνται στην Αμερική και αποδίδουν καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα.
Εάν η εκδοχή της Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο έχει επιτυχή πορεία, πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά αυτές τις προμήθειες στις ΗΠΑ. Η υψηλότερη ζήτηση θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερες εισαγωγές, ειδικά από το Μεξικό, το οποίο ιστορικά ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ζάχαρης των ΗΠΑ, αλλά και από τον κορυφαίο παραγωγός ζάχαρης, τη Βραζιλία.
Η απειλή του Τραμπ για δασμό 50% στη Βραζιλία κινδυνεύει να αυξήσει τις τιμές
Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες μπορεί να είναι δαπανηρές, καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, περιορίζουν την ποσότητα γλυκαντικού που μπορεί να αποσταλεί φθηνά από άλλες χώρες. Αυτό έχει κρατήσει εδώ και καιρό τις τιμές της ζάχαρης στις ΗΠΑ πάνω από εκείνη της παγκόσμιας αγοράς, ακόμη και όταν οι εισαγωγές με χαμηλότερους φόρους βάσει των ορίων των ΗΠΑ και οι προτιμησιακές εισαγωγές από το Μεξικό ήταν αρκετές για να διατηρήσουν επαρκή τον εφοδιασμό της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ακόμη πιο εξαρτημένες από ρεκόρ ποσοτήτων εισαγωγών με υψηλή φορολογία, μετά την ξηρασία που επηρέασε τις μεξικανικές προμήθειες. Η απειλή του Τραμπ για δασμό 50% στη Βραζιλία κινδυνεύει επίσης να αυξήσει τις τιμές. Εάν η Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι επιτυχημένη, η υψηλότερη ζήτηση θα αυξήσει την πίεση.
Η ραφιναρισμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο κόστισε περισσότερα από 52 σεντς τη λίβρα τον Ιούνιο, περίπου 12% περισσότερο από το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που χρησιμοποιείται στην Coca-Cola και σχεδόν 50% περισσότερο από τη ζάχαρη από τεύτλα, σύμφωνα με το USDA.
Η Coca-Cola συνεργάζεται με προμηθευτές ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την ζήτηση στην αγορά από τους καταναλωτές, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος James Quincey στο Fox Business.
Η κόντρα για το σιρόπι καλαμποκιού
Το νέο προϊόν της Coca-Cola έρχεται καθώς ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Ρόμπερτ Φ. Κέννεντι Τζούνιορ έχει καταδικάσει την επικράτηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι γενικά πιο πιθανό να χρησιμοποιούν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η κίνηση της εταιρείας, ενώ αποτελεί μια σταδιακή μετατόπιση από το καλαμπόκι, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCο, Ramon Laguarta, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ακολουθήσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τη ζάχαρη και άλλα φυσικά συστατικά.
Η Coca-Cola χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο σε άλλα αμερικανικά προϊόντα, όπως λεμονάδες και τσάγια, και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει «ολόκληρη την εργαλειοθήκη των διαθέσιμων επιλογών γλυκαντικών σε κάποιο βαθμό όπου υπάρχουν προτιμήσεις καταναλωτών», δήλωσε ο Quincey σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα την Τρίτη. Η νέα Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ΗΠΑ αναμένεται να είναι «μια διαρκής επιλογή για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζάχαρη θα απαιτήσουν αυτά τα νέα προϊόντα, δήλωσε ο Claudiu Covrig, επικεφαλής αναλυτής της Covrig Analytics. Θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ένα μικρό τμήμα με «περισσότερη δημοσιότητα από τον πραγματικό όγκο», είπε. Αλλά εάν οι αμερικανικές εταιρείες ποτών στραφούν σημαντικά προς το ζαχαροκάλαμο αντί για το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, οι πρόσθετες εισαγωγές θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 300.000 έως 800.000 μετρικούς τόνους.