Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει άμεσα δασμούς 30% στις ΗΠΑ σε αγαθά αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει αυτόν τον συντελεστή στις περισσότερες εξαγωγές του μπλοκ μετά την 1η Αυγούστου.
Στο πλαίσιο ενός πρώτου κύματος αντιμέτρων, η ΕΕ θα συνδυάσει έναν ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και έναν προηγουμένως προτεινόμενο κατάλογο για επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ , δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη.
Οι αμερικανικές εξαγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν βιομηχανικά αγαθά όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και ουίσκι μπέρμπον, θα αντιμετωπίσουν δασμό που ισοδυναμεί με την απειλή 30% του Τραμπ
Οι αμερικανικές εξαγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν βιομηχανικά αγαθά όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και ουίσκι μπέρμπον, θα αντιμετωπίσουν δασμό που ισοδυναμεί με την απειλή 30% του Τραμπ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι δασμοί θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, αλλά μόνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία και οι ΗΠΑ εφαρμόσουν τους δασμούς τους μετά την προθεσμία της 1ης Αυγούστου, δήλωσαν οι άνθρωποι που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.
H EE σκληραίνει τη θέση της
Τα σχέδια έρχονται καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους σε απάντηση στην αυστηροποίηση της διαπραγματευτικής τους στάσης από τις ΗΠΑ.
Το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του «μηχανισμού κατά του εξαναγκασμού» της ΕΕ, ή ACI, σε ένα σενάριο μη συμφωνίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αυτό το εργαλείο θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν δεν υλοποιηθεί συμφωνία.
Το ACI είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο του μπλοκ και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών πιέζει για τη χρήση του εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο μηχανισμός αυτός έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικός και προς το παρόν δεν βρίσκεται στο τραπέζι, με την ενεργοποίησή του να απαιτεί την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να ξεκινήσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.
«Πλησιάζουμε τώρα στην αποφασιστική φάση της δασμολογικής διαμάχης με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Πέτρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής αβεβαιότητας σε μια εποχή που στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο».
Ωστόσο, η συντριπτική προτίμηση είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον σε καλό δρόμο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στο αδιέξοδο πριν από την προθεσμία του επόμενου μήνα, εκτιμά το Bloomberg