Η UBS Group AG έχασε την ουσία της υπόθεσής της εναντίον των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εμπλοκή της Credit Suisse Group AG σε ένα καρτέλ καθορισμού των τιμών συναλλάγματος, ωστόσο η ήττα αυτή έγινε πιο ήπια καθώς οι δικαστές μείωσαν το πρόστιμο κατά σχεδόν τα δύο τρίτα.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την Τετάρτη την έφεση της ελβετικής τράπεζας κατά του προστίμου του Φεβρουαρίου 2021 και υποστήριξε τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Credit Suisse — η οποία εξαγοράστηκε από την UBS το 2023 — συμμετείχε παράνομα σε ένα καρτέλ που λειτουργούσε στο chatroom «Sterling Lads».
Ωστόσο, το δικαστήριο μείωσε το ποσό του προστίμου από 83,2 εκατομμύρια ευρώ (97,7 εκατομμύρια δολάρια) σε 28,9 εκατομμύρια ευρώ, λόγω σφαλμάτων στην ανάλυση των φερόμενων παραπτωμάτων από τις ρυθμιστικές αρχές.
«Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της Credit Suisse σε συμφωνία στον τομέα των spot trading, αλλά μειώνει το ποσό του προστίμου», αποφάνθηκε το δικαστήριο της ΕΕ. «Ενώ η Credit Suisse όντως συμμετείχε στη συμφωνία, η επιτροπή παρέλειψε, ωστόσο, να προσδιορίσει σωστά την προσεγγιστική τιμή για την αξία των πωλήσεών της προκειμένου να καθορίσει το ποσό του προστίμου».
Η απόφαση της Τετάρτης μπορεί να προσβληθεί στο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο . Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι τράπεζες στο στόχαστρο
Η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ του 2021 βάλλει κατά των HSBC Holdings Plc , Credit Suisse, Barclays Plc και Royal Bank of Scotland Group Plc για τον φερόμενο ρόλο τους στην ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών και σχεδίων συναλλαγών που τους επέτρεψαν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την αγορά ή πώληση νομισμάτων. Οι κυρώσεις για την φερόμενη κατάχρηση ανήλθαν σε 344 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις τράπεζες. Η UBS γλίτωσε τότε επειδή αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, η ΕΕ ξεκίνησε ευρείες έρευνες σχετικά με το πώς οι χρηματιστές τραπεζών αντάλλαζαν πληροφορίες σε chat rooms, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ από την ρυθμιστική αρχή των Βρυξελλών, εκείνη την εποχή υπό την ηγεσία της πρώην επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Οι έρευνές της ακολούθησαν την έγκριση της ΕΕ για δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική στήριξη για να διατηρηθούν ζωντανοί πολλοί Ευρωπαίοι πιστωτές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. το 2008.