Η Τουρκία μπαίνει πλέον και επισήμως στον δρόμο απόκτησης των αεροσκαφών Eurofighter, μετά και την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης από τον τούρκο Υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ και τον βρετανό ομόλογο του Τζον Χίλι. Με την είδηση να επιβεβαιώνεται και από το Βερολίνο, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επίσης έδωσε το πράσινο φως για τη συγκεκριμένη αγορά
Το Eurofighter είναι ένα μαχητικό αερκσάφος το οποίο κατασκευάζεται από κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τη Βρετανία και τη Γερμανία, και η Ιταλία και η Ισπανία. Χωρίς την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, οι υπόλοιποι εταίροι δεν μπορούσαν να εξάγουν σε τρίτες χώρες.
Τα Eurofighter και η Ελλάδα
Όπως αναφέρει το Spiegel η Τουρκία έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα Eurofighter κατά άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.
Το SPIEGEL επικαλούμενο πληροφορίες αναφέρει πως τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η βρετανική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκαν για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η σχεδιαζόμενη έγκριση συζητήθηκε και με τον Μητσοτάκη προτού εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ακριβής αριθμός και οι τεχνικές προδιαγραφές των μαχητικών δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Αν η Τουρκία τελικά παραγγείλει και τα 40 αεροσκάφη, το συνολικό κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 4,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα εξασφάλιζε την πλήρη παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου της BAE Systems στο Warton της Βρετανίας. Πιθανές μελλοντικές παραγγελίες μπορεί να προέλθουν και από τη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.
Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας
Οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Βρετανίας υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης στο περιθώριο της Έκθεσης IDEF 2025 στην Κωνσταντινούπολη.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE BİRLEŞİK KRALLIK SAVUNMA BAKANLARININ TOPLANTISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık Savunma Bakanları; bugün İstanbul’da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda bir araya gelme fırsatını memnuniyetle karşılamış,… pic.twitter.com/9KagZytzZS
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 23, 2025
Ο Γκιουλέρ καλωσορίζοντας τον Χίλι, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας.
Όπως είπε κατά τις συνομιλίες του με το βρετανό ομόλογο του τονίσανε τη σημασία της μακροχρόνιας αμυντικής συνεργασίας μας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και των αναπτυσσόμενων δεσμών μας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της ασφάλειας.
Ακόμα δεσμεύτηκαν, σύμφωνα πάντα με τον Γκιουλέρ, Τουρκία και Βρετανία να εμβαθύνουν τη στρατηγική εταιρική σχέση τους για να υποστηρίξουν την κοινή αποτρεπτική τους δύναμη.
Αύξηση της ισχύος του ΝΑΤΟ
Όσον αφορά τα Eurofighter η αποδοχή της ένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα απόκτησης των εν λόγω αεροσκαφών θα αυξήσει την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τις αεροπορικές δυνατότητες της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη συνεργασία Λονδίνου – Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές τους και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, κατά την οποία οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών θα υποστηρίζονται μέσω της αμοιβαίας αγοράς εξοπλισμού παγκόσμιας κλάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με τον Χίλι ως «ένα βήμα πιο κοντά σε μια συνολική συμφωνία για το Eurofighter Typhoon».
Η μαζική παραγωγή των τουρκικών αμυντικών εταιρειών
Κατά την ενημέρωση των τούρκων δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γκιουλέρ σχετικά με την έκθεση που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή άνω των 1.400 εταιρειών και 41 Υπουργών Άμυνας, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον Γκιουλέρ τώρα είναι η ώρα η Τουρκία να επικεντρωθεί στη μαζική παραγωγή, με δεδομένο ότι η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα
Ο Γκιουλέρ αναφερόμενος στο θέμα των είπε πως όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ενδεχομένως η συμφωνία, θα υπάρξει ενημέρωση, σημείωσε ωστόσο ότι «σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε περίπου 40 αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν διάφορες επιλογές και τις εξετάζουμε».
Συνάντηση Γκιουλέρ – Σαντάμ Χαφτάρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη ήταν και ο γιος του Χαλίφα Χαφτάρ, Σαντάμ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και είχε συνάντηση με τον τούρκο Υπουργό Άμυνας. Αυτή ήταν μάλιστα η τρίτη συνάντηση του Σαντάμ Χαφτάρ με τον Γκιουλέρ από τον Οκτώβριο του 2024, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις σχέσεις Ανατολικής Λιβύης με την Άγκυρα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας προσέγγισης που επιχειρεί η Τουρκία προς τη Βεγγάζη.
Πηγή: in.gr