«Χλιαρά» είναι τα πρώτα μηνύματα της τουριστικής κίνησης μέσω της Visa Express στα 12 νησιά του Αιγαίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών που κάνουν χρήση του μέτρου είναι μέχρι στιγμής λιγότερες συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
Οι εικόνες του προηγούμενου καλοκαιριού με τις ατελείωτες ουρές που σχημάτιζαν στο Αϊβαλί οι Τούρκοι οι οποίοι επιθυμούσαν να πάρουν το πλοίο για να περάσουν στη Μυτιλήνη φαίνεται πως δύσκολα θα επαναληφθούν και φέτος. Κι αυτό γιατί παρόλο που τα ελληνικά νησιά τα οποία είναι ενταγμένα στο μέτρο της Visa Express είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν, ακόμη και με ταμπέλες, πινακίδες και τα μενού των εστιατορίων στην τουρκική γλώσσα, οι γείτονες δυσκολεύονται περισσότερο αυτό το καλοκαίρι να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, το νησί μέχρι τώρα καταγράφει πτώση στις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών της τάξης του 35%. «Νομίζω πως είναι κάτι αναμενόμενο. Πέρυσι αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι εξωπραγματικό, υπήρξε ένα μεγάλο τουριστικό ξέσπασμα από τους γείτονες, οι οποίοι μετά τα χρόνια της καραντίνας και με την ευκολία που τους έδινε η Visa Express, ταξίδεψαν. Φέτος, όμως, λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, τον περασμένο μήνα ήταν σαφώς πιο συγκρατημένοι».
Ευελπιστεί, ωστόσο, πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Ήδη φαίνεται μια εντονότερη τουριστική κινητικότητα, που όπως και πέρυσι αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία. Το νησί μας, άλλωστε, οι Τούρκοι επισκέπτες σπάνια το επιλέγουν για μονοήμερη απόδραση. Μην ξεχνάμε πως για έναν τουρίστα από την Τουρκία για να έρθει στη Μυτιλήνη το κόστος για το εισιτήριο, τη Visa και το τέλος εξόδου φτάνει τα 120 ευρώ, οπότε δεν τους συμφέρει να κάνουν την επίσκεψη αυθημερόν. Κάποιοι κάνουν χρήση όλης της χρονικής διάρκειας που τους επιτρέπει η Visa, δηλαδή και τις 7 μέρες, ωστόσο η πλειονότητα επιλέγει 3-4 διανυκτερεύσεις».
Για τους Τούρκους τουρίστες η Visa Express είναι ένας εύκολος τρόπος έναρξης των διακοπών στα νησιά που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα βραχείας διάρκειας επισκέψεων. «Είναι ένας λαός εξοικειωμένος μαζί μας, οι κουλτούρες μας είναι κοντινές κι αγαπούν τη μεσογειακή κουζίνα, τα θαλασσινά μας. Τους «τραβάει» όλο αυτό και γι’ αυτό και πέρυσι είχαμε αυτή την τουριστική έκρηξη» αναφέρει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.
Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι περισσότεροι από 104.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τα νησιά με Visa Express, με τη Μυτιλήνη να καταγράφει τις περισσότερες θεωρήσεις, κοντά στις 30.000, και να ακολουθεί η Χίος με περίπου 25.000.
Πάτμος και Σαμοθράκη είναι τα δύο νησιά που εντάχθηκαν φέτος στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάτμου Νικήτα Τσαμπαλάκη, η συμμετοχή του νησιού στη Visa Express έγινε αργά, μόλις το Πάσχα, «περίοδος που είχαν βγει ήδη τα δρομολόγια από Κουσάντασι και Μπόντρουμ. Μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των Τούρκων ταξιδιωτών που έχουν κάνει χρήση του μέτρου, περίπου 100 άτομα. Για εμάς φέτος είναι περισσότερο πιλοτική η εφαρμογή. Του χρόνου, αφού το διαφημίσουμε, ελπίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερες αφίξεις, περιμένοντας να μπουν από την αρχή και τα δρομολόγια από τις απέναντι ακτές».
Μια διαφορετική εκδοχή δίνει ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Όπως υποστηρίζει, στο δικό του νησί η Visa Express δεν επαρκεί, κι αυτό γιατί είναι μόλις για επτά μέρες τον χρόνο, «ενώ οι επισκέπτες μας έρχονται περισσότερες από μία φορές. Η Σύμη έχει τουρισμό από την Τουρκία αλλά είναι ο τουρισμός των γιοτ. Με το μέτρο της Visa στην πραγματικότητα έχουν αποσυμφορηθεί τα προξενεία της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης με αυτούς που θα έρθουν στα νησιά μας μία φορά. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ανοίξαμε την πόρτα στα ημερόπλοια – το 80% των σκαφών τα έχουν Τούρκοι εφοπλιστές – και κλείνουμε την πόρτα σε αυτούς που έχουν χρήματα για να ξοδέψουν στη χώρα μας» δηλώνει ο δήμαρχος και διευκρινίζει πως έχουν ανέβει κατά πολύ τα έξοδα αναφορικά με την είσοδο ενός σκάφους στα λιμάνια των νησιών.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ