S&P: Το σχέδιο για αναβάθμιση του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές

Η S&P θέτει σε... διαβούλευση την αλλαγή κατηγορίας για το ελληνικό χρηματιστήριο

S&P: Το σχέδιο για αναβάθμιση του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές

Σε… διαβούλευση θέτει την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου η Standard & Poor’s, καλώντας αναλυτές και εκπροσώπους της αγοράς να παρέχουν feedback αναφορικά με την πρόθεσή της να ανεβάσει το ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές κατά το rebalancing του δείκτη S&P DJI τον Σεπτέμβριο του 2026. Είχε προηγηθεί προς μηνός ανάλογη κίνηση και από τον MSCI.

Όπως γράφει σε σημείωμά της «η ελληνική αγορά επηρεάστηκε σημαντικά από την πολιτική και οικονομική αναταραχή της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα έκτοτε έχει επιτύχει συνεπή οικονομική ανάπτυξη χάρη στις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση της οικονομίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η S&P υπογραμμίζει ότι το βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία βρίσκονται πλέον σε ή και χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί και ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, έχει βελτιωθεί.

Το feedback από τις αγορές

Κατόπιν αυτών προτείνει την αναταξινόμηση της ελληνικής αγοράς, όπως και αυτής της Ισλανδίας, κατά την αναπροσαρμογή του δείκτη τον Σεπτέμβριο του 2026. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες των θεσμικών επενδυτών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην απόφαση για το εάν μια αγορά πρέπει να ταξινομηθεί ως Αναπτυγμένη, Αναδυόμενη ή Μεθοριακή και για αυτόν τον λόγο η S&P DJI ζητά σχόλια σχετικά με τις χώρες και τις αγορές που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη διαβούλευση.

  1. Στο πλαίσιο αυτό θέτει στους παράγοντες της αγορές τα εξής τρία ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται και από αιτιολόγηση της απάντησης:
  2. Συμφωνείτε με την πρόταση της S&P DJI να αναταξινομήσει την Ελλάδα ως αναπτυγμένη αγορά;
  3. Έχετε άλλα σχόλια ή σχόλια σχετικά με την πιθανή ανακατάταξη της Ελλάδας;

Τι έχουν αναφέρει οι υπόλοιποι οίκοι

Ανάλογη διαβούλευση ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και ο οίκος MSCI, επιβεβαιώνοντας τελικά ότι ο υψηλός βαθμός ενοποίησής του εντός της Ευρώπης είναι ένα κρίσιμο ποιοτικό χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν.

Ουσιαστικά, ο οίκος, στην ετήσια ανακοίνωση κατάταξης αγορών, εξήγησε ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις που εν τέλει το οδηγούν να πληροί τα κριτήρια οικονομικής ανάπτυξης που απαιτούνται για τις Αναπτυγμένες Αγορές, εντούτοις, η Ελλάδα δεν πληροί το νέο κανόνα της διατηρησιμότητας (persistency rule), ο οποίος εισήχθη στις πρόσφατες τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν στις Απαιτήσεις Μεγέθους και Ρευστότητας. Ο κανόνας αυτός απαιτεί τουλάχιστον πέντε εταιρείες να πληρούν διαρκώς τα κριτήρια ένταξης στους Δείκτες Προτύπου Αναπτυγμένων Αγορών, προκειμένου να εξεταστεί ενδεχόμενη αναβάθμιση.

Παρόλα αυτά, προχώρησε σε μια εξαίρεση, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταταχθεί ως Αναπτυγμένες Αγορές ως ενιαία οντότητα, τόσο για τη δημιουργία όσο και για τη συντήρηση των δεικτών. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει τον υψηλό βαθμό ενοποίησης που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές – όπως η εναρμονισμένη χρηματιστηριακή υποδομή, η κανονιστική σύγκλιση και η διασυνοριακή προσβασιμότητα.

Πλην του MSCI, οι υπόλοιποι οίκοι που διατηρούν ένα σύστημα δεικτών, έχουν επιβεβαιώσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Για τον FTSE Russell, η Ελλάδα πληροί ήδη όλα τα βασικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια — επενδυτική βαθμίδα, επαρκή αριθμός εισηγμένων τίτλων (τουλάχιστον 5), επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση και πλήρης κάλυψη των υπολοίπων κριτηρίων αγοράς. Η χώρα έχει προστεθεί στη λίστα παρακολούθησης (Watchlist), με την τελική απόφαση για πιθανή μετάταξη να αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2025.

Για τον STOXX η ελληνική αγορά έχει ήδη συμπεριληφθεί στη λίστα παρακολούθησης και πληροί τα ποσοτικά κριτήρια επιλογής αγοράς, τον δείκτη διακυβέρνησης (σύμφωνα με την παγκόσμια αξιολόγηση της World Bank). Για τον δείκτη STOXX World All Cap, η αναβάθμιση αναμένεται επίσης μέσα στο 2025, ενώ για τον STOXX Europe (Benchmark Index), αναγνωρίζεται η δυσκολία προσομοίωσης της ρευστότητας. Η τελική απόφαση μετατίθεται για Απρίλιο του 2026.

OT Originals
Περισσότερα από Xρηματιστήριο Αθηνών

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο