Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε σημείο καμπής οι σχέσεις μας με την Κίνα

Οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε σημείο καμπής οι σχέσεις μας με την Κίνα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε για μια «ουσιαστική» επανεξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι οι δεσμοί βρίσκονται σε «σημείο καμπής», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας.

Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές για τη Σύνοδο Κορυφής που σηματοδότησε τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης και διαμάχης σχετικά με τη μορφή της, με τη διάρκειά της να μειώνεται αιφνιδίως στο μισό σε μία μόνο ημέρα κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου.

Η συνάντηση

Η φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ κατά την έναρξη μιας εκδήλωσης στην οποία κυριάρχησαν ακανθώδη ζητήματα, από τις εμπορικές τριβές έως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Καθώς η συνεργασία μας έχει βαθύνει, έχουν βαθύνει και οι ανισορροπίες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Αναφερόταν στο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, το οποίο διογκώθηκε στο ιστορικό ποσό των 305,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (360 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι.

«Η επανεξισορρόπηση των διμερών μας σχέσεων είναι απαραίτητη … Είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα και την Ευρώπη να αναγνωρίσουν τις αντίστοιχες ανησυχίες μας και να παρουσιάσουν πραγματικές λύσεις».

Η προτροπή του Σι

Ωστόσο, ο Σι προέτρεψε την ΕΕ να «κάνει σωστές στρατηγικές επιλογές» κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV, σε μια συγκαλυμμένη κριτική για τη στράτευση των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα.
«Όσο πιο σοβαρή και περίπλοκη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο περισσότερο η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθύνουν τη συνεργασία», είπε ο Σι στη φον ντερ Λάιεν και τον Κόστα,.
«Οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει … να κάνουν σωστές στρατηγικές επιλογές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των λαών».

Οι εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κυριαρχούνταν από τις εμπορικές διαμάχες «tit-for-tat» και τη ρητορική των Ευρωπαίων που ήταν «γερακίσια», όπως η κατηγορία της φον ντερ Λάιεν στις 8 Ιουλίου ότι η Κίνα κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής της ικανότητας και «επιτρέπει τη ρωσική οικονομία πολέμου».

Επανεξισορρόπηση σχέσεων

Ωστόσο, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η φον ντερ Λάιεν έδωσε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, περιγράφοντάς την ως μια ευκαιρία «τόσο για την προώθηση όσο και για την επανεξισορρόπηση των σχέσεών μας» σε ανάρτησή της στο Χ την Πέμπτη.

«Είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συνεργασία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε μια μετριοπαθή κοινή δήλωση για το κλίμα, που αποτελεί σήμερα ένα από τα μόνα φωτεινά σημεία της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua φάνηκε επίσης να υποβαθμίζει την αντιπαλότητα του Πεκίνου με το μπλοκ των 27 μελών, λέγοντας ότι η Κίνα είναι ένας «κρίσιμος εταίρος» για την Ευρώπη, με μια σειρά κοινών συμφερόντων.

«Η Κίνα είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την Ευρώπη, όχι ένας συστημικός αντίπαλος», ανέφερε σε σχόλιό του.

Τα κοινά συμφέροντα

Οι δύο πλευρές μοιράζονται κοινά συμφέροντα στο εμπόριο, το κλίμα και την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανέφερε, προσθέτοντας: «Αυτοί οι τομείς κοινού εδάφους δεν θα πρέπει να επισκιάζονται από μεμονωμένα σημεία τριβής».

Η ΕΕ ορίζει την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», γεγονός που πλαισιώνει τη στρατηγική της προσέγγιση στην πολιτική της για την Κίνα.

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να θέσουν θέματα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η κινεζική βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Η Κίνα ξεκίνησε τον Απρίλιο ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, οι οποίοι διατάραξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, οδηγώντας σε προσωρινή διακοπή των ευρωπαϊκών γραμμών παραγωγής αυτοκινήτων τον επόμενο μήνα.

Η ΕΕ είναι πιθανό να σφραγίσει μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δασμούς15% στις εξαγωγές της μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας ένα σκληρότερο ποσοστό 30% που απειλεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο