Υπόμνημα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή, με αφορμή το σχέδιο νόμου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – Συνταξιοδοτικές διατάξεις», υπέβαλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ),
Το ΕΒΕΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του Τελωνειακού Κώδικα και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της ψηφιοποίησης και της ενδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός λειτουργικού και προβλέψιμου πλαισίου, που θα ενισχύει την εξαγωγική δραστηριότητα και θα προάγει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ενίσχυση ελεγκτικών αρχών
Στο υπόμνημά του, το ΕΒΕΑ καταθέτει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου Κώδικα. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη θέσπισης μεταβατικής περιόδου για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τα νέα ψηφιακά συστήματα, στην πρόβλεψη συγκεκριμένων διαδικασιών για την επέκταση ωραρίου των τελωνείων με διαφάνεια στο κόστος και σαφές χρονοδιάγραμμα ειδοποίησης, καθώς και στην ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη αυστηροποίησης των ρυθμίσεων σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων, στην εξορθολογισμένη αντιμετώπιση των προστίμων και των κυρώσεων, με βάση το ιστορικό φορολογικής συνέπειας της επιχείρησης, και στη διαμόρφωση δικλείδων ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα στο νέο σύστημα παρακολούθησης οχημάτων και φορτίων.
Δημιουργία κινήτρων
Το Επιμελητήριο προτείνει επίσης τη θεσμική συμμετοχή των παραγωγικών φορέων στην παρακολούθηση της εφαρμογής του Κώδικα, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, καθώς και τη δημιουργία κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίκαιο, λειτουργικό και αναπτυξιακό φορολογικό και τελωνειακό πλαίσιο, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και θα ενισχύει την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Με το υπόμνημά μας συμβάλλουμε εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο, προκειμένου το νέο πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και να προωθεί την ανταγωνιστικότητα με διαφάνεια, αναλογικότητα και θεσμική συνεργασία».