Κάζακς (ΕΚΤ): Δείχνει αναμονή και το Σεπτέμβριο – Ποιοι συμφωνούν

Ο Μάρτινς Κάζακς δε βλέπει το λόγο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού

Κάζακς (ΕΚΤ): Δείχνει αναμονή και το Σεπτέμβριο – Ποιοι συμφωνούν

Δεν υπάρχει λόγος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, εκτός εάν η οικονομία υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα, εκτιμά το μέλος του δ.σ.του διοικητικού συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.

Με τον πληθωρισμό στο 2% και την οικονομία της ευρωζώνης να επιδεικνύει αντοχή σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι λόγοι για μια μείωση τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των οικονομολόγων πριν από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, δεν είναι προφανείς, δήλωσε ο επικεφαλής της Λετονικής κεντρικής τράπεζας.

«Υπάρχει αξία στη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα και η εποχή των απερίσκεπτων κινήσεων για αύξηση ή μείωση έχει παρέλθει» είπε σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη. «Στην τρέχουσα συγκυρία, μια σταθερή πολιτική είναι κατάλληλη».

Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική

Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφότου οι αξιωματούχοι διατήρησαν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο για πρώτη φορά μετά από μια εκστρατεία χαλάρωσης ενός έτους, χωρίς να προσφέρουν σαφή καθοδήγηση για τα μελλοντικά βήματα καθώς αναμένουν διευκρινίσεις σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ.

Η διατήρηση των επιτοκίων στο 2% φαίνεται να είναι το βασικό σενάριο για τον Σεπτέμβριο μετά από οκτώ μειώσεις από τον Ιούνιο του 2024, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες είχαν προβλέψει μόλις πριν από λίγες ημέρες τη μείωση των επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο, τώρα βλέπουν μόνο 80% πιθανότητα για μια κίνηση, και ακόμη και αυτή μπορεί να μην συμβεί πριν από την άνοιξη, σύμφωνα με το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο πηγές αναφέρει ότι μια μείωση τον Σεπτέμβριο θα απαιτούσε ασθενέστερη ανάπτυξη και πληθωρισμό, μαζί με χαμηλότερες προβλέψεις του προσωπικού.
«Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε νευρικοί — δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τα επιτόκια» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Δεδομένων των σημαντικών και συνεχιζόμενων μειώσεων μας τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει ακόμη πολλή νομισματική χαλάρωση που πρέπει να εφαρμοστεί στην οικονομία».
Ο Κάζακς είναι ο πρώτος υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων, εκτός από τη Λαγκαρντ, που μιλάει μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας. 

Όλοι δείχνουν αναμονή και τον Σεπτέμβριο

Είναι στην ίδια σελίδα με την Ιζαμπέλ Σναμπέλ που μίλησε πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ.Είχε επισημάνει την μέχρι στιγμής ανθεκτική οικονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει υψηλός πήχης για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού.
«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες από την τελευταία πρόβλεψη και οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί ελαφρώς» σχολιάζει ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Ένα σταθερό χέρι στη νομισματική πολιτική είναι επομένως σκόπιμο, κυρίως επειδή πολλά μπορούν να συμβούν από τώρα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής».
Ο Φινλανδός  Όλι Ρεν τόνισε επίσης το όφελος της λήψης επιπλέον χρόνου, λέγοντας σε ανάρτηση ιστολογίου ότι «η αξία της προαιρετικής δυνατότητας στην αναμονή είναι εξαιρετικά μεγάλη».
Οι Goldman Sachs, Commerzbank και RBC  επίσης ότι δεν αναμένουν πλέον από την ΕΚΤ να μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.
«Πιστεύουμε πλέον ότι ο κύκλος μειώσεων έχει ολοκληρωθεί», ανέφεραν σε σημείωμα προς τους πελάτες οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον Jari Stehn. «Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να στρεβλώνουν τους κινδύνους γύρω από το βασικό μας σενάριο προς τα κάτω».
Αντιμετωπίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις της αγοράς, ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό προειδοποίησε την Παρασκευή ότι είναι «σημαντικό να παραμείνουμε εντελώς ανοιχτοί σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής», λέγοντας ότι οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα τροφοδοτήσουν τις τιμές καταναλωτή, ενώ ένα ισχυρότερο ευρώ έχει «σημαντικό» αποπληθωριστικό αποτέλεσμα.

Ο πληθωρισμός

Οι οικονομολόγοι σε έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τις τιμές καταναλωτή φέτος και του χρόνου, βλέποντας τώρα αυξήσεις 2% και 1,8%.
Διατήρησαν την άποψή τους ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί ξανά το 2027.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% μεσοπρόθεσμα, «με ορισμένες διακυμάνσεις», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, στο LRT Radio την Παρασκευή.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ανέρχεται επί του παρόντος στο 2%, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται ούτε περιοριστικό ούτε ενισχυτικό της δραστηριότητας.

Ο Κάζακς  επεσήμανε  ότι τα «κύρια πράγματα» στα οποία θα επικεντρωθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι οι εμπορικές συνομιλίες, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, η ανάκαμψη της μεταποίησης και η συναλλαγματική ισοτιμία.

Το ευρώ

«Το ευρώ κινήθηκε πολύ και αρκετά γρήγορα, αλλά το επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται γύρω από τους ιστορικούς μέσους όρους – και μην ξεχνάτε την αποδυνάμωσή του στα τέλη του περασμένου έτους», είπε. «Ωστόσο, θα το παρακολουθούμε στενά».

Παρά το γεγονός ότι σταθεροποιήθηκε πρόσφατα, το φετινό ράλι 13% έναντι του δολαρίου έχει ανησυχήσει ορισμένους, καθιστώντας τις εξαγωγές ακριβότερες και πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος των εισαγωγών.

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε ανατίμηση πέραν του 1,20 δολαρίου θα έκανε τα πράγματα «πολύ πιο περίπλοκα». Εκείνη την εποχή, ο Κάζακς  είχε δηλώσει ότι μια περαιτέρω σημαντική άνοδος θα μπορούσε να «γείρει την πλάστιγγα» προς μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.

Οι δασμοί

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας, η οποία συνέπεσε με αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πλησίαζαν σε μια εμπορική συμφωνία, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αφιερώσουν χρόνο πριν κρίνουν τους υποτιθέμενους όρους της.

«Δεδομένου ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να αλλάξουν γρήγορα τις απόψεις τους, είναι καλύτερο να περιμένουμε και να ενεργούμε με βάση τις αποφάσεις παρά με βάση εικασίες», δήλωσε ο Καζάκς, προσθέτοντας ότι υπάρχει «κάποιο ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό δυναμικό» στην οικονομία.

Τόνισε ότι «εάν η εμπορική διαμάχη επιλυθεί γρήγορα και αρθεί η υπερβολική αβεβαιότητα, κάποια βελτίωση στην εμπιστοσύνη μπορεί να στηρίξει τις επενδύσεις και την κατανάλωση, μειώνοντας έτσι τον σαφώς αρνητικό αντίκτυπο των δασμών».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο