Δεν υπάρχει λόγος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, εκτός εάν η οικονομία υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα, εκτιμά το μέλος του δ.σ.του διοικητικού συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.
Με τον πληθωρισμό στο 2% και την οικονομία της ευρωζώνης να επιδεικνύει αντοχή σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι λόγοι για μια μείωση τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των οικονομολόγων πριν από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, δεν είναι προφανείς, δήλωσε ο επικεφαλής της Λετονικής κεντρικής τράπεζας.
«Υπάρχει αξία στη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα και η εποχή των απερίσκεπτων κινήσεων για αύξηση ή μείωση έχει παρέλθει» είπε σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη. «Στην τρέχουσα συγκυρία, μια σταθερή πολιτική είναι κατάλληλη».
Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική
Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφότου οι αξιωματούχοι διατήρησαν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο για πρώτη φορά μετά από μια εκστρατεία χαλάρωσης ενός έτους, χωρίς να προσφέρουν σαφή καθοδήγηση για τα μελλοντικά βήματα καθώς αναμένουν διευκρινίσεις σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ.
Η διατήρηση των επιτοκίων στο 2% φαίνεται να είναι το βασικό σενάριο για τον Σεπτέμβριο μετά από οκτώ μειώσεις από τον Ιούνιο του 2024, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όλοι δείχνουν αναμονή και τον Σεπτέμβριο
Ο πληθωρισμός
Ο Κάζακς επεσήμανε ότι τα «κύρια πράγματα» στα οποία θα επικεντρωθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι οι εμπορικές συνομιλίες, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, η ανάκαμψη της μεταποίησης και η συναλλαγματική ισοτιμία.
Το ευρώ
«Το ευρώ κινήθηκε πολύ και αρκετά γρήγορα, αλλά το επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται γύρω από τους ιστορικούς μέσους όρους – και μην ξεχνάτε την αποδυνάμωσή του στα τέλη του περασμένου έτους», είπε. «Ωστόσο, θα το παρακολουθούμε στενά».
Παρά το γεγονός ότι σταθεροποιήθηκε πρόσφατα, το φετινό ράλι 13% έναντι του δολαρίου έχει ανησυχήσει ορισμένους, καθιστώντας τις εξαγωγές ακριβότερες και πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος των εισαγωγών.
Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε ανατίμηση πέραν του 1,20 δολαρίου θα έκανε τα πράγματα «πολύ πιο περίπλοκα». Εκείνη την εποχή, ο Κάζακς είχε δηλώσει ότι μια περαιτέρω σημαντική άνοδος θα μπορούσε να «γείρει την πλάστιγγα» προς μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.
Οι δασμοί
Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας, η οποία συνέπεσε με αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πλησίαζαν σε μια εμπορική συμφωνία, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αφιερώσουν χρόνο πριν κρίνουν τους υποτιθέμενους όρους της.
«Δεδομένου ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να αλλάξουν γρήγορα τις απόψεις τους, είναι καλύτερο να περιμένουμε και να ενεργούμε με βάση τις αποφάσεις παρά με βάση εικασίες», δήλωσε ο Καζάκς, προσθέτοντας ότι υπάρχει «κάποιο ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό δυναμικό» στην οικονομία.
Τόνισε ότι «εάν η εμπορική διαμάχη επιλυθεί γρήγορα και αρθεί η υπερβολική αβεβαιότητα, κάποια βελτίωση στην εμπιστοσύνη μπορεί να στηρίξει τις επενδύσεις και την κατανάλωση, μειώνοντας έτσι τον σαφώς αρνητικό αντίκτυπο των δασμών».