Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 18% προέβη η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την Παρασκευή, η τελευταία της αντίδραση σε μια οικονομία που ψύχεται.
Η μείωση του επιτοκίου, η δεύτερη της κεντρικής τράπεζας μέσα σε δύο μήνες, ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Τον Ιούνιο, μείωσε το επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2022 από 21% σε 20%.
Η ρωσική οικονομική ανάπτυξη άρχισε επιτέλους να επιβραδύνεται μετά από μια περίοδο επέκτασης από το 2023 έως το 2024, όταν οι μαζικές στρατιωτικές δαπάνες και οι σταθερές εξαγωγές πετρελαίου βοήθησαν τη χώρα να αψηφήσει τις δυτικές κυρώσεις και τις προβλέψεις για οικονομική κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έχει επίσης μειωθεί, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μειώσει περαιτέρω το υψηλό βασικό επιτόκιο της χώρας, το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε στο ρεκόρ του 21%.
«Αν κοιτάξετε την πιο πρόσφατη δυναμική, η πληθωριστική πίεση έχει πραγματικά υποχωρήσει», δήλωσε στους Financial Times ο Βασίλι Αστρόφ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης.
«Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για την περαιτέρω μείωση του πολιτικού επιτοκίου, και υπάρχουν πολύ λίγα, στην πραγματικότητα, για τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου».
Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μείωσε το επιτόκιο καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε «ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως».
«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης επιβραδύνεται. Η οικονομία συνεχίζει να επιστρέφει σε μια ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης», ανέφερε η τράπεζα.
Ανακοίνωσε ότι θα «διατηρήσει τις νομισματικές συνθήκες όσο αυστηρές είναι απαραίτητες για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο [του 4%] το 2026». Η νομισματική πολιτική, ανέφερε, «θα παραμείνει αυστηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πιέσεις για μείωση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια
Εδώ και μήνες, ρωσικές εταιρείες και επιχειρήσεις πιέζουν την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι είχαν γίνει απαγορευτικά υψηλά για τους δανειολήπτες.
Ήδη, έχουν υπάρξει αναφορές ότι ορισμένες ρωσικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τροφοδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τη συνολική σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα.
Ο Αστρόφ δήλωσε ότι ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. «Προς το παρόν, πιστεύω ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη συνολικά, αλλά αν η κεντρική τράπεζα είναι πολύ αργή στη χαλάρωση ή καθυστερήσει πολύ τη χαλάρωση, η κατάσταση μπορεί να γίνει προβληματική».
Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα με επικεφαλής την Ελβίρα Ναμπιουλίνα έδωσε σήμα ότι θα μειώσει σταδιακά τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2025. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,4% τον περασμένο μήνα, μετά από μήνες διψήφιας ανάπτυξης.
Η Αλεξάντρα Προκοπένκο, συνεργάτιδα στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, δήλωσε στους FT ότι ήταν πιθανό η κεντρική τράπεζα να κάνει «δύο ή περισσότερες» μειώσεις επιτοκίων το φθινόπωρο. «Το σημείωσαν πολύ ξεκάθαρα».
Ταυτόχρονα, είπε, ήταν πολύ νωρίς για να δηλώσει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα είχε κερδίσει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού. Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν το Κρεμλίνο πιέσει για αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, παρά τη μείωση των κρατικών εσόδων.
«Υπάρχει τεράστια δυνατότητα για εγχώριο δανεισμό. Και αν ο Πούτιν έχει [τη θέληση] να συνεχίσει τον πόλεμο, κάτι που σίγουρα έχει, ο ρυθμός των κρατικών δαπανών θα μπορούσε να γίνει φιλοπληθωριστικός», δήλωσε h Προκοπένκο. «Επομένως, πιστεύω ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν επιφυλακτική».