Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην ελληνική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων STIQ, μία ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία foodtech που αναπτύσσει τεχνολογία cloud kitchen βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η χρηματοδότηση, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU, θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη (R&D), την ψηφιακή καινοτομία και τη διεθνή επέκταση της εταιρείας, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του κλάδου της διανομής φαγητού στην Ευρώπη με πιο έξυπνες, βιώσιμες και επεκτάσιμες λύσεις.
Επέκταση σε νέες αγορές
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕπ «η επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική προτεραιότητα της για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας και της συνοχής, και αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της διαρκούς στήριξης της Τράπεζας προς τεχνολογικές επιχειρήσεις υψηλής δυναμικής στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Η χρηματοδότηση έχει τη μορφή venture debt με χαρακτηριστικά συμμετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), και θα επιτρέψει στην STIQ να επιταχύνει την ανάπτυξη της ιδιόκτητης πλατφόρμας της, να ενσωματώσει προηγμένα εργαλεία AI και να διευρύνει τη δραστηριότητά της πέρα από την Ελλάδα, σε νέες αγορές της ΕΕ».
Future Technologies
Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU, μέσω του θεματικού πυλώνα “Future Technologies”, και καλύπτει βασικά κενά της αγοράς στην πρόσβαση σε κεφάλαια ανάπτυξης για ευρωπαϊκές τεχνολογικές επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο. Αντικατοπτρίζει τη γενικότερη δέσμευση της ΕΕ για:
· την επιτάχυνση της διάδοσης τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών
· την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων μέσω καινοτομίας και δεδομένων
· τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα δίκτυα αστικής διανομής
· τη στήριξη της οικονομικής και περιφερειακής συνοχής μέσω επενδύσεων σε περιοχές με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.
Βιώσιμες λύσεις
«Αυτή η επένδυση επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της ΕΤΕπ να στηρίζει την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Η STIQ επαναπροσδιορίζει το μοντέλο διανομής φαγητού μέσω της τεχνολογίας και είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε μία ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει επεκτάσιμες, βιώσιμες λύσεις με ευρωπαϊκή εμβέλεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ.Γιάννης Τσακίρης.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Δάβαρης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της STIQ, δήλωσε πως είναι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να υποδεχόμαστε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως στρατηγικό μας εταίρο στην προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του fast-casual φαγητού. Στη STIQ, ηγούμαστε μιας νέας εποχής στη healthy διατροφή, συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη με τη γαστρονομική τελειότητα».
«Μέσα από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο brands, μεταξύ των οποίων τα Protein Garden, Dinas, Healthy Concept και άλλα, προσφέρουμε γεύματα υγιεινά, νόστιμα και προσιτά, κάνοντας την υγιεινή διατροφή προσβάσιμη σε όλους. Με την υποστήριξη της ΕΤΕπ, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το όραμά μας, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο και υγιεινό μέλλον για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.
Από την Ελλάδα στην Ευρώπη
Η STIQ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2022 και έχει ήδη καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στον τομέα των εικονικών εστιατορίων (cloud kitchens). Το επιχειρηματικό της μοντέλο ενοποιεί λογισμικό, logistics και υπηρεσίες εστίασης σε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα, επιτρέποντας την προετοιμασία και διανομή πολλαπλών ψηφιακών brands μέσα από ένα δίκτυο μαγειρικών κόμβων.
Το κυριότερα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας είναι: πρόβλεψη ζήτησης μέσω AI τεχνολογίας, δυναμική διαμόρφωση του μενού και βελτιστοποίηση αποθεμάτων, έξυπνη δρομολόγηση και ομαδοποιημένη διανομή παραγγελιών, με στόχο τη μείωση εκπομπών CO₂ και του χρόνου παράδοσης καθώς και λειτουργία βασισμένη σε δεδομένα, ενισχύοντας τη συνέπεια, την ασφάλεια τροφίμων και την ικανοποίηση των πελατών.
Η STIQ διαθέτει ήδη πέντε ενεργούς μαγειρικούς κόμβους στην Αθήνα, εξυπηρετώντας πάνω από 20 brands και μια δυνητική αγορά 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους και στοχεύει στη δημιουργία 30 κόμβων σε όλη την Ευρώπη έως το 2029.