Σήμερα θα μιλήσουμε για τη μιζέρια. Ναι, για τη μιζέρια. Μέσα στον καύσωνα και τα τζιτζίκια, θα σας πω για τη μιζέρια.
Η λέξη έχει ρίζες λατινικές «miser». Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γενικές γραμμές για να περιγράψει κάτι αρνητικό, κυρίως για να περιγράψει μια κατάσταση, μια κακομοιριά, συναισθηματική ή υλική ένδεια.
Ο χαρακτηρισμός “μίζερος” μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για να σε βγάλει ολίγον τι παράφρονα.
Για να μην παρεξηγηθώ, να εξηγηθώ: δεν σας έχει συμβεί κάποια/κάποιος να προσπαθεί να σας πείσει ότι αυτό που νιώθετε είναι λάθος, ή δεν ισχύει, λέγοντάς σας μίζερους; Και γκρινιάρηδες και υπερβολικούς; Ναι.
Και κάπως έτσι η λέξη «μιζέρια» εξελίσσεται σε πολυεργαλείο για μεγάλους παίκτες.
Τυχαίο παράδειγμα, οι Έλληνες πολιτικοί. Έχουν ξαναγράψει τον όρο. Έχει εξελιχθεί, δηλαδή, σε συνώνυμο της αχαριστίας. Και εν ολίγοις, ο Έλληνας πολίτης γκρινιάζει ανεξαρτήτως κατάστασης. Σαν να μας λένε, δηλαδή, ότι η γκρίνια είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας και δεν εκτιμάμε όσα θετικά έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Φίλοι αναγνώστες, εσείς που δεν θα πάτε διακοπές εφέτος ή θα πάτε μόνο στο χωριό, είστε μίζεροι. (Ο ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα πάει διακοπές και πάνω από 40% θα κάνουν διακοπές στο χωριό ή σε σπίτια φίλων – Focus Bari).
Είστε μίζεροι, όσοι πιστεύετε ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα ενώ δουλεύετε περισσότερο. (Σχεδόν μηδενική ήταν η αύξηση στο ονομαστικό διαθέσιμο των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2025. Αρνητικό το ποσοστό της αποταμίευσης στο -8,5%. Οι δαπάνες εξακολουθούν να υπερκαλύπτουν τα εισοδήματα, δημιουργώντας αρνητικές αποταμιεύσεις – ΕΛΣΤΑΤ).
Είστε μίζεροι γιατί δεν εκτιμάτε το επενδυτικό τέμπο της χώρας. (Το ποσοστό των επενδύσεων ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία υποχώρησε στο 24,2%, χαμηλότερα από το 26,4% που είχε καταγραφεί στο α’ τρίμηνο του 2024, γεγονός που αναδεικνύει περιορισμένη δυναμική στις κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων).
Όπως δεν εκτιμάτε και την αξία της ελληνικής οικονομίας. (Στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε αυξημένο έλλειμμα, το οποίο ανήλθε στα 7,62 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,87 δισ. ευρώ – ΕΛΣΤΑΤ).
Σας φυλάω τα καλύτερα για το τέλος. Έρευνα του Ινστιτούτου ΈΝΑ μας δείχνει στο πικ της μιζέριας, φίλοι αναγνώστες!
Οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, στην πλειονότητά τους, εκτιμούν ότι η ποιότητα ζωής δεν βελτιώνεται. Είτε παραμένει στάσιμη (47%) είτε επιδεινώνεται (38%).
Στη δήλωση ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, το 67% απαντούν αρνητικά (με μόλις 16% να συμφωνεί).
Ποσοστό 74% δηλώνουν ότι η καθημερινότητά τους συνοδεύεται από αίσθημα μιζέριας, ενώ η ακρίβεια επηρεάζει τη δυνατότητα των περισσότερων από τους μισούς Έλληνες να κάνουν ποιοτικές διακοπές, αλλά και να απολαύσουν τη χώρα όπως οι ξένοι επισκέπτες.
Δεν ξέρω αν… καταλάβατε. Αλλά η πλειονότητα νιώθει απλώς την πραγματικότητα. Έναντι των «άλλων», των «μερικών» που απολαμβάνουν αυτό που νομίζουν ότι βελτίωσαν. Οι αυτοαποκαλούμενοι άνθρωποι της «αλλαγής».
Αν το αίτημα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μεταφράζεται ως μιζέρια, τότε είστε μίζεροι! Μίζεροι μέχρι την πραγματική αλλαγή της κατάστασης.