Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία σε όλη την Ασία εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την επιβολή υψηλών δασμών. Μετά από μια περίοδο αναστολής 90 ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημέρωσε αρκετές χώρες της περιοχής για την πρόθεση επιβολής νέων δασμών από την 1η Αυγούστου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Μεταξύ των χωρών που έλαβαν σχετικές επιστολές περιλαμβάνονται η Καμπότζη και η Σρι Λάνκα, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις επιστολές, η Καμπότζη και η Σρι Λάνκα θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς 36% και 30% αντίστοιχα. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Nike, Levi’s και Lululemon, παράγουν σημαντικό μέρος των προϊόντων τους σε αυτές τις χώρες.
Καμπότζη και Σρι Λάνκα στο επίκεντρο
Η Καμπότζη έχει εξελιχθεί σε βασική εναλλακτική για τους Αμερικανούς λιανοπωλητές, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας. Πέρυσι, οι εξαγωγές ενδυμάτων της προς τις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια, με τον κλάδο να απασχολεί περισσότερους από 900.000 εργαζόμενους και να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα δέκατο των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Για τη Σρι Λάνκα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ απέφεραν το προηγούμενο έτος 1,9 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον τομέα της ένδυσης, που απασχολεί άμεσα περίπου 350.000 άτομα, τον τρίτο σημαντικότερο πηγή ξένου συναλλάγματος.
«Αν το 30% είναι το τελικό ποσοστό, η Σρι Λάνκα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ανταγωνιστές μας, όπως το Βιετνάμ, έχουν χαμηλότερους δασμούς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Γιόχαν Λόρενς, γενικός γραμματέας του Joint Apparel Association Forum της Σρι Λάνκα.
Οι αρχές της Σρι Λάνκα ελπίζουν να διαπραγματευτούν περαιτέρω μείωση των δασμών, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινίσει ποιο ποσοστό θα θεωρούσαν αποδεκτό. Από την πλευρά της, η Καμπότζη, που έχει ήδη εξασφαλίσει μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, επιδιώκει επίσης συνέχιση των διαπραγματεύσεων. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επενδυτών και των εργαζομένων», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σαν Τσαντόλ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας.
Δασμοί
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Ο Μαρκ Άνερ, κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Εργασιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Rutgers, επισημαίνει ότι οι δασμοί αγνοούν τα οφέλη που αποκομίζουν οι ΗΠΑ από τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες, όπως οι χαμηλότερες τιμές στα ρούχα και τα αυξημένα κέρδη για τις αμερικανικές εταιρείες.
Παράλληλα, ο Σενγκ Λου, καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών Μόδας και Ένδυσης του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, θεωρεί μη ρεαλιστικό να αναμένεται από μικρές, αναπτυσσόμενες οικονομίες να μην έχουν εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί επίσης παράγοντα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς οι χώρες αυτές είναι ενταγμένες σε εφοδιαστικές αλυσίδες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κινεζικές πρώτες ύλες.
Οι δασμοί που προωθεί η Ουάσινγκτον προσθέτουν επιπλέον πίεση σε ήδη γνωστά προβλήματα του κλάδου, όπως η φτώχεια και τα αδύναμα εργασιακά δικαιώματα στην Καμπότζη, αλλά και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα. Οι γυναίκες, που αποτελούν περίπου το 70% των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης στην περιοχή, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, καθώς η πίεση στους ήδη χαμηλούς μισθούς τους αυξάνεται και ο κίνδυνος απολύσεων μεγαλώνει.