Την εκταμίευση άμεσα 184 εκατ. δολαρίων προς τη Ζάμπια αποφάσισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η χώρα συμφώνησε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την είσπραξη περισσότερων φόρων.
Η εκταμίευση ανεβάζει σε 1,55 δισ. δολάρια το ποσό που έχει λάβει το κράτος της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του 38μηνου προγράμματος του ΔΝΤ που πρόκειται να λήξει τον Οκτώβριο, ανέφερε ο δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον σε ανακοίνωσή του.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ζητήσει περαιτέρω βοήθεια από το ταμείο, δήλωσε τον Ιούνιο η Υπουργός Οικονομικών και Εθνικού Σχεδιασμού Σιτουμπέκο Μουκοτοβάνε. Ο Μουκοτοβάνε παρουσίασε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό στους νομοθέτες στα τέλη του περασμένου μήνα, στον οποίο σχεδιάζει να δανειστεί επιπλέον 14,8 δισεκατομμύρια κουάτσα (633 εκατομμύρια δολάρια) από την εγχώρια αγορά για να καλύψει ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα στο φετινό σχέδιο δαπανών.
Άλλα μέτρα για τα έσοδα περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου παρακράτησης στα κρατικά ομόλογα σε 20% από 15% και την εφαρμογή ενός ελάχιστου εναλλακτικού φόρου με βάση τον κύκλο εργασιών με συντελεστή 1% ως μέτρο προστασίας έναντι της υποπληρωμής του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων.

Οι εισροές από το ΔΝΤ θα στηρίξουν το κουάτσα και την ανάκαμψη της χώρας από την επώδυνη πολυετή αναδιάρθρωση χρέους που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με τους εμπορικούς πιστωτές και τη χειρότερη ξηρασία του εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
«Με τις επιπτώσεις της ιστορικής ξηρασίας να υποχωρούν, οι οικονομικές προοπτικές της Ζάμπια παραμένουν θετικές», ανέφερε το ΔΝΤ. Αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 5,8% φέτος από το εκτιμώμενο 4% πέρυσι.
Ενώ η γεωργική παραγωγή έχει ανακάμψει μετά τη βελτίωση των βροχοπτώσεων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παραμένει περιορισμένη λόγω των χαμηλών επιπέδων νερού στα υδροηλεκτρικά φράγματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της ενέργειάς της.