Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου, όμως δεν είναι πιθανό αυτό να σηματοδοτεί το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης για το 2025.
Αντιθέτως, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση, αν και λίγο δύσκολα στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο ήπιος πληθωρισμός, η ενίσχυση του ευρώ, η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η γενικευμένη μακροοικονομική αβεβαιότητα συνθέτουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, που απειλούν με δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, ενδέχεται να περιπλέξουν το πλαίσιο αποφάσεων, ωστόσο η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές σταθερού εισοδήματος.
Σταθερότητα και Απόδοση
Ο συνδυασμός σταθερού πληθωρισμού και δημοσιονομικής πειθαρχίας σε βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ελκυστικές αποδόσεις.
Παρά τη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων, οι απόλυτες αποδόσεις παραμένουν υψηλές τόσο για εγχώριους επενδυτές (Ευρωπαίους, σε νόμισμα ευρώ), όσο και για “αλλοδαπούς” επενδυτές με αντιστάθμιση νομισματικού κινδύνου.
Αυτό οδηγεί σε ισχυρές ροές επανεπένδυσης σε στοιχεία ενεργητικού σε ευρώ, περιορίζοντας την παλαιότερη εκροή κεφαλαίων της περιόδου των αρνητικών επιτοκίων.
Εξού και η πλαγιοανοδική τάση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, σε υψηλά τριετίας.
Επενδυτική Πίστωση με Τεχνική Στήριξη
Η αυξανόμενη ζήτηση δεν αφορά μόνο τα κρατικά ομόλογα.
Η αγορά εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και υψηλής απόδοσης (high yield), ενισχύεται από τεχνική στήριξη και βελτιωμένα θεμελιώδη, καθώς οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι ισχυρότεροι στη συντριπτική πλειοψηφία.
Η ποιότητα των εκδοτών έχει ανέβει, ενώ περισσότερα ομόλογα είναι εξασφαλισμένα ή έχουν μικρότερες διάρκειες.
Εστιάζοντας στη Βραχυχρόνια Διάρθρωση
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, απαιτείται εγρύγορση σε ορισμένες δημοσιονομικές προκλήσεις χωρών όπως η Γαλλία.
Επίσης, θέλει προσοχή η στάση των επενδυτών απέναντι σε κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας, των οποίων οι αποδόσεις σε ορισμένες χώρες έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά.
Π.χ. οι 30ετείς αποδόσεις της Γαλλίας κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του ευρώ το 2011, ενώ και οι αντίστοιχες της Γερμανίας είναι κοντά.
Η αποστροφή των επενδυτών από μακροχρόνιο χρέος είναι παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο ωθεί τις κυβερνήσεις να εκδίδουν βραχυπρόθεσμο χρέος, κάτι που ενδεχομένως να βελτιώσει και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Συμπέρασμα
Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων παραμένουν επενδυτικά ελκυστικές, χάρη στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, τη χαμηλή πληθωριστική πίεση και τις σταθερές αποδόσεις, ιδιαίτερα στο βραχυπρόθεσμο μέρος της καμπύλης.
Παρά τις προκλήσεις, η τάση δείχνει πως το ενδιαφέρον και η αξία επιστρέφει σταθερά στο ευρώ.
Επομένως, πρόσκαιρα, οι επενδυτές με νόμισμα βάσης το ευρώ καλούνται να “κυνηγήσουν” εγχώριες επενδύσεις και να αποφύγουν δολαριακά προϊόντα, που κατά κανόνα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις (ενδεικτικά, η απόδοση στο έντοκο των ΗΠΑ κυμαίνεται από 4% έως 4,3% ανάλογα τη λήξη).
Όμως, για τους πιο μακροπρόθεσμους, η “μέτρια” υποτίμηση του δολαρίου ευνοεί τοποθετήσεις, ώστε να απολαμβάνουν τις προαναφερθείσες αποδόσεις χωρίς να ανησυχήσουν για τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες διακυμάνσεις εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος.
Εξάλλου, θα μετατρέψουν τα δολαριακά τους κέρδη σε ευρώ μόνο όταν οι περιστάσεις το ευνοήσουν στο μέλλον, έχοντας “μαζέψει” ..μπόλικα δολάρια έως εκείνη τη συνθήκη.