Τις προηγούμενες εβδομάδες έντονη έδειχνε να είναι η… ανησυχία πολλών παραγόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ταξίδι του Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνοντος συμβούλου της Nvidia στο Πεκίνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αμερικανοί γερουσιαστές, και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, εξέφραζαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το εν λόγω ταξίδι
«Ανησυχούμε ότι το ταξίδι σας στη ΛΔΚ θα μπορούσε να νομιμοποιήσει εταιρείες που συνεργάζονται στενά με τον κινεζικό στρατό ή να περιλαμβάνουν συζήτηση για εκμεταλλεύσιμα κενά στους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ», έγραφαν σε σχετική επιστολή οι γερουσιαστές.
Από την πλευρά του ο Χουάνγκ απαντούσε ότι «η Αμερική κερδίζει» όταν η τεχνολογία της θέτει «το παγκόσμιο πρότυπο» και ότι η Κίνα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους φορείς ανάπτυξης λογισμικού στον κόσμο. Προσπαθούσε δηλαδή να αμβλύνει τις γωνίες.
Τελικά, ο επικεφαλής της Nvidia επισκέφτηκε την Κίνα και εκεί διατύπωσε τη δική του θεωρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά. Αυτό που ονομάζουμε δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι το δεύτερο στάδιο εξέλιξη αφού το αρχικό στάδιο είχε εμφανιστεί περίπου πριν από 15 χρόνια με το AlexNet.
Το AlexNet ήταν ένα μοντέλο υπολογιστή που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού του 2012, ο οποίος κατέδειξε την ικανότητα των μηχανών να αναγνωρίζουν εικόνες χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση, συμβάλλοντας στην πυροδότηση της σύγχρονης άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το πρώτο κύμα ονομάζεται «Τεχνητή Νοημοσύνη Αντίληψης», είπε ο Χουάνγκ.
Στο δεύτερο στάδιο, της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, η AI έχει μάθει πώς να κατανοεί την έννοια των πληροφοριών αλλά [επίσης] να τις μεταφράζει» σε διαφορετικές γλώσσες, εικόνες, κώδικα και άλλα, είπε ο Χουάνγκ.
«Βρισκόμαστε τώρα στην εποχή που ονομάζεται “Τεχνητή Νοημοσύνη Συλλογιστικής”… όπου πλέον υπάρχει AI που μπορεί να κατανοήσει, να δημιουργήσει και να λύσει προβλήματα και να αναγνωρίσει συνθήκες που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε.
«Η συλλογιστική τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει να παράγουμε μια μορφή ψηφιακών ρομπότ. Τα ονομάζουμε “πρακτορική” τεχνητή νοημοσύνη (Agentic AI)», δήλωσε ο Χουάνγκ. Αυτοί οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης είναι ουσιαστικά «ρομπότ ψηφιακού εργατικού δυναμικού» ικανά για συλλογισμό, πρόσθεσε. Σήμερα, οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν βασικό στόχο πολλών τεχνολογικών εταιρειών.
Αυτό που είχε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το μέλλον που «βλέπει» ο Τζένσεν Χουάνγκ για την τεχνητή νοημοσύνη: ουσιαστικά εδώ θα κυριαρχεί αυτό που ο ίδιος ονομάζει φυσική τεχνητή νοημοσύνη, με τις εφαρμογές της φυσικής συλλογιστικής να περιλαμβάνουν την πρόβλεψη αποτελεσμάτων, όπως το πού θα κυλήσει μια μπάλα, την κατανόηση της δύναμης που απαιτείται για να πιαστεί ένα αντικείμενο χωρίς να το καταστρέψει και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την παρουσία ενός πεζού πίσω από ένα αυτοκίνητο.
«Και όταν παίρνεις αυτή την φυσική AI και την τοποθετείς σε ένα φυσικό αντικείμενο που ονομάζεται ρομπότ, τότε έχεις ρομποτική», πρόσθεσε. «Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς, επειδή χτίζουμε εργοστάσια και εγκαταστάσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ελάχιστες ημέρες μετά ο Ντόναλντ Τραμπ με το γνωστό, πομπώδες προσωπικό του ύφος ανακοίνωσε τα νέα διατάγματα με τα οποία διατυπωνόταν η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη. Πέρα από την κατάργηση της «woke AI» ο Τραμπ ανακοίνωσε και σημαντικά πράγματα: επιτάχυνση της ομοσπονδιακής αδειοδότησης για υποδομές κέντρων δεδομένων και την προώθηση της εξαγωγής αμερικανικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Στόχος είναι η τόνωση της καινοτομίας στην τεχνολογία, καταργώντας αυτό που χαρακτήρισε «επαχθείς ομοσπονδιακούς κανονισμούς που εμποδίζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Μέχρι εδώ ο Τζένσεν Χουάνγκ, που βρισκόταν εμφανώς ικανοποιημένος στο ακροατήριο του Αμερικανού προέδρου, σίγουρα θα είναι σύμφωνος. Ωστόσο, η επόμενη ανακοίνωση Τραμπ ίσως να τον προβλημάτισε.
Εκτός από την χαλάρωση των νόμων περί αδειοδότησης και την έμφαση στην ανάγκη για περισσότερες ενεργειακές υποδομές, δύο μέτρα για τα οποία οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ασκήσει πιέσεις, το διάταγμα του Τραμπ παρουσιάζει επίσης την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης ως έναν αγώνα για γεωπολιτική κυριαρχία. Έναν τομέα που σημαντικότερος αντίπαλος ήταν και παραμένει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Κίνα.
Μένει να φανεί αν τελικά ο επικεφαλής της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στην Αμερική που θέτει «το παγκόσμιο πρότυπο» και την Κίνα που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους φορείς ανάπτυξης λογισμικού στον κόσμο…