Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούλιο σχέδια για την αυστηροποίηση των ομοσπονδιακών αδειοδότησης, με στόχο τον περιορισμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια . Πρόκειται για μια εξέλιξη μετά την ψήφιση του νόμου «One Big Beautiful» του Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τους τομείς των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, ενώ παράλληλα σταματά την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.
Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εταιρείες ενέργειας σε παύση των επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω των αβέβαιων προοπτικών για τον κλάδο, καθώς οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν περισσότερη γραφειοκρατία και λιγότερα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων ηλιακών και αιολικών έργων.
Μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολο να αναπτυχθούν ηλιακά και αιολικά έργα που απαιτούν ομοσπονδιακές άδειες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκουμ την ευθύνη να αποφασίσει ποια έργα μπορούν να προχωρήσουν σε ομοσπονδιακό έδαφος. Ο Μπέργκουμ έχει τώρα την «τελική αναθεώρηση» των μισθώσεων, των δικαιωμάτων διέλευσης, των κατασκευαστικών σχεδίων και όλων των άλλων πτυχών της ομοσπονδιακής διαδικασίας αδειοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για αιολικά και ηλιακά έργα, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα.
Οι κατασκευαστές έρχονται πλέον αντιμέτωποι με περισσότερη γραφειοκρατία και λιγότερα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων ηλιακών και αιολικών έργων
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «εξισώνει τους όρους του ανταγωνισμού» για τον άνθρακα και το φυσικό αέριο «μετά από χρόνια επίθεσης» από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό έρχεται μετά από πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την ενθάρρυνση νέων αναπτύξεων στον τομέα του άνθρακα και την ενίσχυση της παραγωγής, με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας.
Το γραφείο του Μπέργκουμ θα είναι πλέον υπεύθυνο για την αναθεώρηση 68 τύπων ενεργειών των φορέων, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών αδειών, περιβαλλοντικών αξιολογήσεων, πωλήσεων μισθώσεων, σχεδίων τοποθεσίας, εκτιμήσεων επιπτώσεων στην άγρια ζωή και πολυάριθμων μικρότερων αποφάσεων και διαβουλεύσεων που σχετίζονται με τις αναπτύξεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σημεία συμφόρησης και καθυστερήσεις για πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Παρεμπόδιση» σε έργα ΑΠΕ
Ο Τζέισον Γκρούμετ, Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας λόμπι American Clean Power (ACP), δήλωσε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών προσθέτει τρία νέα επίπεδα άσκοπης διαδικασίας και πρωτοφανούς πολιτικής αναθεώρησης στην κατασκευή εγχώριων ενεργειακών έργων». Ο Γκρούμετ πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για εποπτεία. Είναι παρεμπόδιση που θα βλάψει άσκοπα τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας». Περίπου το 5% των ηλιακών έργων και το 1% των αιολικών έργων βρίσκονται σε ομοσπονδιακή γη, σύμφωνα με την ACP.
Ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιολικών και ηλιακών έργων αναπτύσσονται σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, πολλά έργα που βρίσκονται σε ιδιωτικές εκτάσεις συμβουλεύονται το Υπουργείο Εσωτερικών για να καθορίσουν εάν απαιτούνται ομοσπονδιακές άδειες για να συμμορφωθούν με την προστασία της άγριας ζωής ή άλλους νόμους. Αρκετές βιομηχανικές ομάδες έχουν επικρίνει την κίνηση αυτή, επειδή παρεμποδίζει την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, η οποία έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, να επιβραδύνουν την ταχύτητα της νέας παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν σημαντικά στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων για την υποστήριξη σύνθετων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επικριθεί τακτικά, καθώς οι ειδικοί λένε ότι οι περιορισμοί του στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή έκτακτη ανάγκη για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταργούνται οικονομικά κίνητρα
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου “One Big Beautiful Bill” του Τραμπ απειλεί επίσης την πρόοδο της πράσινης ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς καταργεί πολλά οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα άλλο εκτελεστικό διάταγμα του Ιουλίου κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να “εξαλείψει την προτιμησιακή μεταχείριση των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων σε σύγκριση με αξιόπιστες, αποσπώμενες πηγές ενέργειας”, αναφερόμενο στον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.
Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν προηγουμένως ασκήσει πιέσεις για το νομοσχέδιο που θα τερματίσει τις επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι ορίζει ο τελικός νόμος. Κατά την ψήφιση μιας αποδυναμωμένης έκδοσης του νομοσχεδίου, όσον αφορά τους περιορισμούς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορισμένοι νομοθέτες δήλωσαν ότι ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους μέσω εκτελεστικών μέτρων.
Και φαίνεται ότι ο Τραμπ τήρησε την υπόσχεσή του υπογράφοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον τερματισμό των επιδοτήσεων που στρεβλώνουν την αγορά για αναξιόπιστες, ξένες πηγές ενέργειας στις 7 Ιουλίου. Το διάταγμα έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών του για το πώς και πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να είναι επιλέξιμα για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ο Άνταμ Σουές, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για τη διαχείριση γης και ορυκτών στο Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ότι «οι ενέργειες υλοποιούν περαιτέρω την υπόσχεση του προέδρου Τραμπ να αντιμετωπίσει την Πράσινη Νέα Απάτη και να προστατεύσει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων». Ο Σουές πρόσθεσε: «Η αμερικανική ενεργειακή κυριαρχία καθοδηγείται από την παραγωγή αξιόπιστης ενέργειας βασικού φορτίου στις ΗΠΑ, όχι από την κανονιστική ευνοϊκή μεταχείριση αναξιόπιστων ενεργειακών έργων που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επιδοτήσεις των φορολογουμένων και τον εξοπλισμό ξένης προέλευσης».