Με ρυθμό αύξησης κοντά στο 16% σε ετήσια βάση έτρεξαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2025, αγγίζοντας τα 1,21 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για χορηγήσεις προς επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη αύξηση των υπολοίπων ωστόσο καταγράφηκε την ίδια περίοδο και στο σύνολο της αγοράς.
Σημαντική αύξηση
Συγκεκριμένα, από δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον Ιούνιο, προκύπτουν τα εξής:
• Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη, στο 16,6%.
Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για το σύνολο της ευρωζώνης (2,7%).
• Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό 19,2%, στη δεύτερη η Ελλάδα με 16,6%, στην τρίτη η Κροατία με 12,2% και στην τέταρτη θέση η Εσθονία με 11,2%. Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ολλανδία με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,7%.
• Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%).
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη, όσον αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του (μη χρηματοπιστωτικού) ιδιωτικού τομέα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ετήσια αύξηση 11,1%.
Στην ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%.
Προηγούνται η Κροατία με 13,3% και η Εσθονία με 11,8% έναντι μέσου όρου 2,9% στην ευρωζώνη.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1,0%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2,0%).
Το κεντρικό αφήγημα
Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους στα πολυετή υψηλά της χρήσης του 2024, καλούνται να μεγεθύνουν το ενεργητικό τους μέσω των νέων δανειοδοτήσεων.
Το σχέδιό τους ευνοείται από την υποχώρηση του κόστους χρήματος, που καθιστά πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους και διευρύνει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των ενδιαφερόμενων.
Ωστόσο, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν αποφασίσει να κινηθούν πιο επιθετικά, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους, με τα οποία επιβαρύνονται οι δανειολήπτες.
Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η περίμετρος των χρηματοδοτήσιμων πελατών τους, αλλά και το δυνητικό ύψος της χορήγησης που μπορούν να διεκδικήσουν, δεδομένων των εισοδημάτων τους.
Η νέα έρευνα
Αυτή τη στρατηγική επιβεβαιώνει η τελευταία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι συνολικοί όροι χρηματοδότησης τόσο στη στεγαστική, όσο και στην επιχειρηματική πίστη έγιναν πιο χαλαροί κατά το β΄ τρίμηνο του 2025.
Από τη μία πλευρά, στα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό συνέβαλαν στη μείωση των spreads.
Κι αυτό διότι ο αριθμός των αξιόχρεων πελατών της κατηγορίας που ενδιαφέρονται για νέα ανοίγματα δεν είναι μεγάλος. Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν αγώνα κυρίως μέσω της τιμολόγησης για να τους προσελκύσουν.
Από την άλλη, στα δάνεια στέγης, τα επιτόκια μειώθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης της χρηματοδοτικής δραστηριότητας και διευκόλυνσης των πελατών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Κι αν στα επιχειρηματικά δάνεια η ζήτηση παραμένει ισχυρή, οδηγώντας τα υπόλοιπά τους από τρίμηνο σε τρίμηνο σε υψηλότερα επίπεδα, δεν ισχύει το ίδιο για τα δάνεια ιδιωτών που χορηγούνται για επενδύσεις σε ακίνητα.
Έτσι, μετά το θετικό α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια του οποίοι οι σχετικές αιτήσεις από νοικοκυριά ενισχύθηκαν, την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος 2025 οι τάσεις αντιστράφηκαν.
Αυτό οφείλεται στη μείωση των αιτημάτων για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ», μιας και οι περισσότεροι δικαιούχοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους το πρώτο διάστημα μετά την ενεργοποίησή του.
Δύο ταχύτητες
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η αγορά των δανείων κινείται με δύο ταχύτητες.
Κινητήριος δύναμη της πιστωτικής επέκτασης αποτελούν οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, καθώς εκκινούν μεγάλα έργα και η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών ενισχύεται.
Σημειώνουν ωστόσο, πως δεν ισχύει το ίδιο για τα δάνεια λιανικής, στεγαστικά, επαγγελματικά και μικρά επιχειρηματικά, για τα οποία η ζήτηση κινείται ακόμη σε μη ικανοποιητικά επίπεδα.
«Μπορεί οι εκταμιεύσεις και για αυτά να αυξάνονται, ωστόσο απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα της πρώτης δεκαετίας μετά την είσοδο στο ευρώ και από τα προσδοκόμενα μεγέθη», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, υπογραμμίζουν, «βασικός στόχος για εφέτος αποτελεί η εξισορρόπηση νέων δανειοδοτήσεων και αποπληρωμών για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια».
Όπως λένε, «σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι η ανακοπή του κύματος πρόωρων εξοφλήσεων που καταγράφηκε τη διετία 2023 – 2024, λόγω της υπέρμετρης ανόδου του κόστους δανεισμού».