«Παράθυρο» για διαπραγμάτευση σε προϊόντα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα προκειμένου να εφαρμοστούν χαμηλότεροι δασμοί άφησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε με νόημα πως «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις σχετικές διαβουλεύσεις και, στο βαθμό που θα το επιτρέψει το πλαίσιο της συμφωνίας, θα εξεταστούν δυνατότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν προϊόντα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας». Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κάνει λόγο για δασμούς της τάξης του 15% πλην χάλυβα και αλουμινίου, ενώ η πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για κάποιους μηδενικούς δασμούς σε αγροτικά προϊόντα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ τόνισε ότι: «μελετούμε σε βάθος τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα το πρωί ενημέρωσε τους Μόνιμους Αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες».
Πιερρακάκης: Θα θέλαμε χαμηλότερο ποσοστό δασμών
Από εκεί και πέρα, ο κ. Πιερρακάκης δείχνει να θετικός σε σχέση με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σκωτία μεταξύ Τραμπ και φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως ο ίδιος θα επιθυμούσε ένα ακόμη χαμηλότερο ποσοστό. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «η συμφωνία βάζει τέλος σε μια αβεβαιότητα μηνών αναφορικά με το καθεστώς ίσως της πιο σημαντικής διμερούς εμπορικής σχέσης στην παγκόσμια οικονομία. Διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα, αποτρέπει ένα εμπορικό πόλεμο με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς αλυσίδες διανομής και παραγωγής. Επίσης, η συμφωνία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής οικονομίας στο προβλεπτό μέλλον. Από αυτή την οπτική γωνία, η εξέλιξη είναι θετική».
Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ως θέση αρχής υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο, βασισμένο σε σταθερούς κανόνες. Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει εφαρμογή δασμών της τάξης του 15% στις Ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, με κάποιους αστερίσκους.Με βάση την θέση αρχής την οποία σας περιέγραψα, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε ένα χαμηλότερο ποσοστό δασμών, ιδανικά μηδενικό για το σύνολο των διατλαντικών εμπορικών ροών. Από την άλλη, το ποσοστό δασμών που ανακοινώθηκε είναι χαμηλότερο από αυτό που ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοσθεί την 1η Αυγούστου».
Να…αλλάξουν οι ενδοευρωπαϊκοί δασμοί
Πάντως, ο κ. Πιερρακάκης έδειξε να δυσανασχετεί με το επίπεδο των…ενδοευρωπαϊκών δασμών, οι οποίοι επικρατούν. Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής: «Υπάρχει όμως κι ένα ζήτημα θεμελιώδες για την ίδια την Ευρώπη. Ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση, κι εγώ στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Eurogroup και στο ECOFIN, θα επιμείνουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για να συμπληρώσει με νόημα πως «Αν θέλουμε πραγματικά μια ισχυρή, ανταγωνιστική και ενιαία ευρωπαϊκή οικονομία, οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα τελευταία αόρατα τείχη που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ένωσης. Δεν είναι δυνατόν, δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αγοράς, να υπάρχουν ακόμη εμπόδια, κανονιστικά ή διοικητικά, που λειτουργούν στην πράξη σαν ενδοευρωπαϊκοί “δασμοί”».
Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησες ότι «στην μεταποίηση υπάρχουν ισοδύναμοι εσωτερικοί δασμοί της τάξης του 45% και στις υπηρεσίες το ισοδύναμο φτάνει το 110%. Αυτά τα έχει αποτυπώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα αναφέρει και ο Μάριο Ντράγκι στην αρθρογραφία του. Άρα, αυτό που πρέπει να κατακτηθεί και να επιτευχθεί είναι να αφαιρεθούν τα εμπόδια κυρίως ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Και φυσικά θα πρέπει κι εμείς ως χώρα, να μπορέσουμε να απευθυνθούμε συστηματικά, σε ολοένα και περισσότερες αγορές, όπως είναι η Ινδία αλλά και οι αγορές της Μέσης Ανατολής, για τις εξαγωγές μας».