Καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΕΚΤ και Fed στέλνουν σήμα επιφυλακτικότητας οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι λιγοστεύουν οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων.
Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προβεί σε μία μόνο μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους και ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση αναμονή. Στις αρχές Ιουλίου οι αγορές «έβλεπαν» δύο μειώσεις από την Fed και μια από την ΕΚΤ. Αυτό συγκρίνεται με την τιμολόγηση για δύο τέτοιες μειώσεις στις ΗΠΑ και μία στην Ευρώπη νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η μεταστροφή ήλθε από τον επιφυλακτικό τόνο που χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο τόνος Λαγκάρντ Πάουελ
Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι «είμαστε σε καλή θέση να μάθουμε περισσότερα για την πιθανή πορεία της οικονομίας και την εξελισσόμενη ισορροπία των κινδύνων πριν προσαρμόσουμε την πολιτική μας στάση. Θεωρούμε την τρέχουσα πολιτική μας στάση κατάλληλη για την προστασία από τους κινδύνους πληθωρισμού».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου είπε ότι «υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω». Ερωτηθείσα εάν η κεντρική τράπεζα έχει τεθεί σε αναμονή λόγω των δασμών η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ απάντησε «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έχουμε τεθεί σε αναμονή. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση «αναμονής και παρακολούθησης».
Η τελευταία κίνηση στα στοιχήματα ήρθε μετά την άνοδο των μετρήσεων του πληθωρισμού στη Γαλλία και σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια την Πέμπτη και μετά το σήμα για υπομονή που εξέπεμψε η Fed την Τετάρτη.
Η ΕΚΤ
«Η ΕΚΤ σίγουρα έχει ανεβάσει τον πήχη για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε η Pooja Kumra, ανώτερη στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη στην Toronto Dominion Bank. «Οποιεσδήποτε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε κινδύνους καθοδικής πορείας για την ανάπτυξη παρά σε προσωρινές αποκλίσεις στον πληθωρισμό».
Η οικονομία της ευρωζώνης απροσδόκητα σημείωσε συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά τα υποκείμενα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση στη Γερμανία και την Ιταλία, τα μεγαλύτερα και τρίτα μεγαλύτερα μέλη της περιοχής.
Ωστόσο, ορισμένοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε έως και δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εμμένουν στην πρόβλεψή τους για μειώσεις κατά 25 μονάδες τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχήματα που τοποθετούνται μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης σε παράγωγα που συνδέονται με το επιτόκιο χρηματοδότησης Euribor στοχεύουν σε κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από μειώσεις κατά μισή μονάδα έως το τέλος του έτους.