Καραβίας: Τριπλή αναβάθμιση στόχων, προμέρισμα, αύξηση διανομής κερδών και νέες εξαγορές

Τι είπε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για το μέρισμα, την πιστωτική επέκταση και νέες εξαγορές

Καραβίας: Τριπλή αναβάθμιση στόχων, προμέρισμα, αύξηση διανομής κερδών και νέες εξαγορές

Σε μεγαλύτερη ανταμοιβή στους μετόχους της στοχεύει για τη χρήση του 2025 η Eurobank, καθώς βασικά της μεγέθη κινήθηκαν με ρυθμούς καλύτερους του αναμενόμενου στο α΄ εξάμηνο, ενώ οι τάσεις διαφαίνονται θετικές και για το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Κινητήριος μοχλός των επιδόσεων του συστημικού ομίλου αποτελεί η αύξηση των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η οποία την υπό εξέταση περίοδο έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φωκίων Καραβίας, CEO του ομίλου, έκανε γνωστή την αναθεώρηση του στόχου για την πιστωτική επέκταση στο σύνολο του 2025 στα 4 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιος για την υπέρβαση του αρχικού στόχου των 700 εκατ. ευρώ για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες κατά την εφετινή χρήση.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε, μιλώντας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 2025 το 15%, που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας.

Επιβράβευση μετόχων

Οι θετικές αυτές επιδόσεις, επιτρέπουν, σύμφωνα με τον ίδιο στην τράπεζα, την διανομή ενδιάμεσου μερίσματος ύψους 170 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2025, στο δ΄ τρίμηνο του 2025.

Εμφανίστηκε δε σίγουρος ότι το ποσοστό διανομής θα ξεπεράσει την εφετινή χρήση το 50%, που έχει αρχικώς υποσχεθεί η διοίκηση στους επενδυτές.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η σημαντική άνοδος των δανειακών υπολοίπων σε επίπεδο ομίλου, προέρχεται κυρίως από την επιχειρηματική πίστη στην Ελλάδα και τα στεγαστικά δάνεια στη Βουλγαρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βουλγαρική θυγατρική, στην οποία μετά την επικείμενη είσοδο της χώρας στο ευρώ, στις αρχές του 2026, θα απελευθερωθεί ρευστότητα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Αυτή θα ενισχύσει τα έσοδα από τόκους, αρχικά μέσω της κατάθεσής της στο Ευρωσύστημα και σταδιακά από την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας, σε μία αγορά όπου τα spreads κινούνται στην περιοχή του 2% – 2,5%.

Νέες εξαγορές

Αναφορικά με τα σχέδια της τράπεζας για την αξιοποίηση των κεφαλαιακών της μαξιλαριών, τόνισε ότι η αναζητούνται ευκαιρίες για ανάπτυξη με μη οργανικό τρόπο στις αγορές που δραστηριοποιείται, δηλαδή στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Όπως είπε, ο τραπεζοασφαλιστικός κλάδος και ο τομέας του asset management βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής ατζέντας.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο τραπεζικό σύστημα στη Βουλγαρία, όπου η συγκέντρωση της αγοράς σε 4 συστημικούς ομίλους φτάνει στο 75%. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, υπάρχει χώρος για περαιτέρω συγχωνεύσεις.

Σε σχέση με την αρνητική επίδραση που έχει στα καθαρά έσοδα από τόκους η αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη, η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε ότι παραμένει ο στόχος για 2,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, ακόμη κι αν το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ πέσει στο 1,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Επισημάνθηκε δε πως υπάρχουν ανοδικά ρίσκα στη συγκεκριμένη πρόβλεψη, εφόσον τα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν υποχωρήσουν σε αυτό το βαθμό, καθώς η άσκηση που έτρεξε η τράπεζα υποθέτει χαμηλότερο κατά 29 μονάδες βάσης μέσο κόστος δανεισμού στο δεύτερο μισό της χρήσης.

OT Originals
Περισσότερα από Τράπεζες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο