Στην ανάκαμψη των οικονομικών της μεγεθών της Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) αποβλέπει στη διάρκεια του 2025 η διοίκηση της εταιρείας, μετά από δύο συνεχείς χρονιές κάμψης. Επί της ουσίας η εταιρεία απώλεσε μερίδια αγοράς τόσο στη διάρκεια του 2024, όσο και το 2023, ενώ παράλληλα κατέγραψε και ισχυρή μείωση κερδών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ από πηγές της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η εταιρείας διατήρησε τις πωλήσεις της στα επίπεδα του αντίστοιχου εξαμήνου του 2024 – έχοντας παράλληλα κλείσει δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερβολικής αύξησης του ενοικίου.
Νέα καταστήματα για την Γαλαξίας
Ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ιδιαίτερα στο τελευταίο τετράμηνο τα πράγματα για την Πέντε ΑΕ φαίνεται ότι θα κινηθούν καλύτερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να ανοίξει δύο καταστήματα πολύ σύντομα, το ένα εξ αυτών στο Κιλκίς και το δεύτερο στα Γιάννενα – έτσι η δύναμη της θα επανέλθει στα 175 καταστήματα που ήταν τον Δεκέμβριο του 2025. Το κρίσιμο μέγεθος όμως είναι η ολοκλήρωση της εξαγοράς της γιαννιώτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Παπαγεωργίου» – που λειτουργεί 6 καταστήματα στο κέντρο των Ιωαννίνων.
Η εξαγορά της Παπαγεωργίου
Η εταιρεία διαθέτει ένα ακόμη κατάστημα «Γαλαξίας» στην πόλη. Εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά της Παπαγεωργίου η Πέντε ΑΕ θα διαθέτει συνολικά οκτώ καταστήματα στην πόλη των Ιωαννίνων. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου – ως τότε εκτιμάται έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ετσι οι πωλήσεις της Πέντε ΑΕ στο τέλος του έτους με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις θα παρουσιάσουν υπολογίσιμη αύξηση. Και θα ανακοπεί η συρρίκνωση του μεριδίου της. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές η περίοδος των προβλημάτων πλέον μένει πίσω. Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες η Πέντε ΑΕ βρίσκεται σε συζητήσεις εξαγοράς και με άλλη μικρή τοπική αλυσίδα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Ανάκτηση μεριδίων
Πρόκειται για μία σημαντική περιοχή όπου η παρουσία των καταστημάτων «Γαλαξίας» είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γενικότερα πάντως η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε μία διαδικασία ανάκτησης των μεριδίων που απώλεσε τα προηγούμενα χρόνια και βελτίωση της θέσης της στην αγορά. Επίσης αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν και για την βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας, που πέρυσι παρουσίασε μεγάλη μείωση – τα καθαρά της κέρδη πλησίασαν μόλις τα 6 εκατ. ευρώ.