Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση, οι ασθένειες των φυτών και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απειλούν ακόμη και τις πιο γλυκές απολαύσεις μας, η Mars – ο κολοσσός πίσω από τα M&M’s και τη Dove – στρέφεται στη βιοτεχνολογία.
Η πρόσφατη συνεργασία της με την Pairwise, μια κορυφαία εταιρεία γονιδιακής επεξεργασίας, ανοίγει τον δρόμο για πιο ανθεκτικές και βιώσιμες καλλιέργειες κακάο.
Το μέλλον της σοκολάτας περνά πλέον μέσα από το CRISPR.
Συμμαχία Mars – Pairwise: Το CRISPR Στο Κέντρο της Καινοτομίας
Η Mars Inc. υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Pairwise, αποκτώντας πρόσβαση στην πλατφόρμα Fulcrum — ένα προηγμένο σύστημα εντοπισμού των χαρακτηριστικών των φυτών, που βασίζεται στην τεχνολογία CRISPR, αναφέρει το CNBC.
H Pairwise, με έδρα την Βόρεια Καρολίνα, αναπτύσσει την συγκεκριμένη τεχνολογία στον αγροτικό τομέα, για να επιταχύνει την ανάπτυξη φυτών με συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ποικιλιών κακάο που αντέχουν σε ασθένειες, υψηλές θερμοκρασίες και άλλες περιβαλλοντικές πιέσεις, εξασφαλίζοντας την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σοκολάτας, επισημαίνει το Bloomberg.
Γιατί τώρα;
Η κλιματική μεταβλητότητα και η ασθένεια Swollen Shoot έχουν ήδη μειώσει δραστικά την παραγωγή σε Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, τους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο παγκοσμίως, εκτοξεύοντας τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, εξηγεί το Bloomberg.
«Το CRISPR έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις καλλιέργειες και να στηρίξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε στo CNBC ο Carl Jones, Διευθυντής Φυτικών Επιστημών της Mars.
Το CRISPR αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγροβιοτεχνολογία
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τεχνολογία CRISPR επιτρέπει στοχευμένες και γρήγορες αλλαγές στο DNA των φυτών, κάτι που παρακάμπτει τις χρονοβόρες και αβέβαιες μεθόδους παραδοσιακής διασταύρωσης. «Με το CRISPR, στοιχηματίζεις με πολύ καλύτερες πιθανότητες στο επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε ο CEO της Pairwise, Tom Adams.
«Με το CRISPR, στοιχηματίζεις με πολύ καλύτερες πιθανότητες στο επιθυμητό αποτέλεσμα»
Μάλιστα, έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμο σε καλλιέργειες όπως το σιτάρι και τα φρούτα, επιτρέποντας μείωση του χρόνου ωρίμανσης και αύξηση της αντοχής σε ασθένειες.
Σοκολατοβιομηχανία σε σταυροδρόμι: Από την έρευνα στην εφαρμογή
Η Mars έχει επενδύσει μακροπρόθεσμα στον τομέα. Από το 2018, έχει δεσμεύσει πάνω από $1 δισ. για τη βιωσιμότητα του κακάο, χρηματοδοτώντας ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, μας ενημερώνει το Bloomberg.
Πιο πρόσφατα, ανακοίνωσε επιπλέον επενδύσεις $2 δισ. στις ΗΠΑ μέχρι το 2026, περιλαμβάνοντας νέο εργοστάσιο στη Γιούτα, αναφέρει το CNBC.
Ενώ η τεχνολογία CRISPR ανοίγει νέες προοπτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες όπως η Ελβετία, παραμένουν επιφυλακτικές και βρίσκονται σε διαδικασία θέσπισης κανονισμών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη μαζική υιοθέτηση της γονιδιακής γεωργίας.
Η συνεργασία Mars–Pairwise δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε έναν παραδοσιακό κλάδο που βρίσκεται υπό πίεση.
Οι σοκολατοβιομηχανίες, όπως και οι καταναλωτές, καλούνται να αποδεχτούν μια νέα εποχή όπου η καινοτομία είναι αναγκαία για τη γλυκιά μας απόλαυση.