Θετικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας όμως τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος προς μια ειρηνευτική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,29%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,26% στις 9.200 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,35% στις 24.461 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,42% στις 7.902 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, η δανέζικη εταιρεία κοσμημάτων Pandora βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο, καθώς ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων β’ τριμήνου μικρότερη των προσδοκιών, διατηρώντας πάντως τις ετήσιες προβλέψεις της. Τα οργανικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 8% στα 7,08 δισ. δανέζικες κορώνες (1,10 δισ. δολάρια), έναντι εκτίμησης για 7,12 δισ. κορώνες.
Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Κίνα, με μείωση οργανικών πωλήσεων κατά 15%, ενώ στις ΗΠΑ σημειώθηκε άνοδος 12%. Η Pandora παραδέχτηκε ότι η κινεζική αγορά «παραμένει προκλητική» και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό καταστημάτων που θα κλείσει στη χώρα, φτάνοντας τα 100 το 2024.
Στο μεταξύ, η συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν, που πραγματοποιείται στην Αλάσκα, είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη διαρκεί πάνω από τρία χρόνια, έχει διαταράξει σοβαρά τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει προκαλέσει αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, επιβαρύνοντας τις οικονομίες διεθνώς.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» εάν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει σε ειρήνη, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για μια τριμερή σύνοδο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ο οποίος δεν έχει προσκληθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως εκτιμά ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε συμφωνία, ακόμη και με πιθανές εδαφικές ανταλλαγές.