Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε ηγέτες από όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο μιας σειράς διπλωματικών ενεργειών για την εξεύρεση μιας οδού προς τη λήξη του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία. Λίγες μόνο ημέρες μετά την απογοητευτική σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα, ασκήθηκε πίεση για να σημειωθεί πρόοδος στη μακροχρόνια σύγκρουση, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει κάποτε ότι θα μπορούσε να επιλύσει σε 24 ώρες.
Ο Guardian παραθέτει ορισμένα βασικά σημεία που προκύπτουν από το φάσμα των διμερών και πολυμερών συνομιλιών του προέδρου των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Η επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ για ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι γνωστή και φάνηκε ξεκάθαρα στο μυαλό του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Οβάλ Γραφείο με τον Ζελένσκι
1. Μια συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν… θα μπορούσε επιτέλους να πραγματοποιηθεί;
Μια διμερής συνάντηση μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κάτι στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ανέκαθεν αντιστεκόταν, ζητώντας πρώτα να εκπληρωθεί μια λίστα όρων, αλλά η πιθανότητα αυτή μπορεί τώρα να είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο: «Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Πούτιν και ξεκίνησα τις διευθετήσεις για μια συνάντηση, σε τοποθεσία που θα καθοριστεί, μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου Ζελένσκι. Μετά τη συνάντηση αυτή, θα έχουμε μια τριμερή συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πρόεδροι και εγώ».
Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι «εντός των επόμενων δύο εβδομάδων». Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ήταν έτοιμος για συνομιλίες με τον Πούτιν.
Ο Μερτς και ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ, χρησιμοποίησαν και οι δύο αιχμηρή γλώσσα για το θέμα, λέγοντας σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου ότι μένει να δούμε αν ο Ρώσος πρόεδρος είχε το «θάρρος» να προχωρήσει στη συνάντηση. Ο Στουμπ είπε: «Σπάνια μπορείς να εμπιστευτείς τον Πούτιν».
Μέχρι στιγμής, ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ έχει δηλώσει μόνο ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν την ιδέα της «αύξησης του επιπέδου των εκπροσώπων» στις συνομιλίες για την Ουκρανία. Ο Ουσακόφ, στα σχόλιά του αργά τη Δευτέρα, δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με την αύξηση του επιπέδου στις συναντήσεις και δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα τριμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών.
2. Συμφωνήθηκε η ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας – αλλά οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς
Αν και ο Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία μιας εκεχειρίας, έδωσε ελπίδα για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην εγγύηση της μελλοντικής ασφάλειας της Ουκρανίας. Αφού καλωσόρισε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, είπε: «Όσον αφορά την ασφάλεια, θα υπάρξει πολλή βοήθεια», ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να αποτελέσουν την «πρώτη γραμμή άμυνας».
Αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε σε μια ανάρτηση ότι αυτές οι εγγυήσεις θα «συντονιστούν» με τις ΗΠΑ.
Το πρωί της Δευτέρας, ο Ζελένσκι περιέγραψε τις εγγυήσεις ασφαλείας ως «βασικό ζήτημα, σημείο εκκίνησης για τον τερματισμό του πολέμου» και εκτίμησε την ένδειξη του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να συμμετάσχουν σε αυτήν την εγγύηση.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αυτές οι εγγυήσεις θα «επισημοποιηθούν με κάποιο τρόπο την επόμενη εβδομάδα ή 10 ημέρες», κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύς χρόνος όσον αφορά τη διπλωματία που αφορά τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο περιελάμβαναν σχέδια για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να ενεργούν ως «συντονιστής».
Καθώς οι δυτικοί ηγέτες συζητούσαν τις εγγυήσεις ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση απορρίπτοντας οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης προσωπικού του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. «Επιβεβαιώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε οποιαδήποτε σενάρια που αφορούν την εγκατάσταση ενός ΝΑΤΟϊκού αποσπάσματος στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο.
3. Ο Τραμπ πιστεύει ότι είναι πολύ καλός στην επίλυση συγκρούσεων
Η επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ για ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι γνωστή – ποιος μπορεί να ξεχάσει την «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία» που καθιερώθηκε ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν αυτόν τον μήνα – και φάνηκε ξεκάθαρα στο μυαλό του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Οβάλ Γραφείο με τον Ζελένσκι.
Ο «αρχιειρηνοποιός» δήλωσε ότι είχε τερματίσει έξι πολέμους από τότε που έγινε πρόεδρος, με την κυβέρνησή του να ισχυρίζεται ότι βοήθησε στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και Ρουάντα, Καμπότζης και Ταϊλάνδης, Ινδίας και Πακιστάν, Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, και Αιγύπτου και Αιθιοπίας. Αλλά, όπως εξηγεί ο Άντριου Ροθ, είναι ένας ισχυρισμός που επιδεινώνει την πραγματικότητα επί του πεδίου .
4. Μια πιθανή ώθηση για την αμερικανική βιομηχανία όπλων
Η προσέγγιση του Τραμπ στις διεθνείς κρίσεις είναι γεμάτη με προσπάθειες να βρεθεί ένας τρόπος δημιουργίας οικονομικών ευκαιριών για την αμερικανική βιομηχανία, και η Ουκρανία μπορεί να μην διαφέρει αν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία. Άλλωστε, ο Ζελένσκι είχε στο παρελθόν να διαπραγματευτεί την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ για τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας στο πλαίσιο της αντιπαλότητάς του με την Κίνα.
Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι υπέδειξε ότι το τίμημα για την απόκτηση εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ περιελάμβανε μια δέσμευση για αγορά αμερικανικών όπλων αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν επίσης στο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας, έναν τομέα στον οποίο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη άξιζε 50 δισεκατομμύρια δολάρια.