Νέα ήθη στην εστίαση: Οι πελάτες φέρνουν ταπεράκι με δικό τους φαγητό

Νέα μόδα με αφορμή προσωπικές δίαιτες ή/και οικονομικές δυσκολίες έρχεται από τα εστιατόρια του Σαν Φρανσίσκο στην Ευρώπη

Νέα ήθη στην εστίαση: Οι πελάτες φέρνουν ταπεράκι με δικό τους φαγητό

Είναι επιδραστικοί οι Αμερικανοί, δεν χωρεί αμφιβολία. Είτε με το καλό (περίπτωση ροκ εν ρολ στη μουσική) είτε με το άγριο (περίπτωση Τραμπ στο διεθνές εμπόριο) επιβάλλουν καινοτομίες που αλλάζουν την καθημερινότητα των δυτικών κοινωνιών – και όχι μόνο. Το νέο φαινόμενο ξεκίνησε από το «woke» Σαν Φρανσίσκο για λόγους διατροφικών συνηθειών, επεκτάθηκε στις Μεσοδυτικές Πολιτείες (που ψηφίζουν Τραμπ) για λόγους οικονομικούς και φτάνοντας στην Ανατολική Ακτή πέρασε τον Ατλαντικό για να αρχίσει να παρατηρείται και στην Ευρώπη.

«Δεν θα άφηνα ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι θέμα σεβασμού», δηλώνει σοκαρισμένος στον Ανγκεράν Αρμανέ του «Figaro» ένας ιδιοκτήτης μιας παριζιάνικης μπρασερί. Η ιδέα ενός πελάτη που προσπαθεί να φέρει το δικό του φαγητό στο εστιατόριο τού φαίνεται παράλογη. Μεμονωμένα κρούσματα έχει επισημάνει στην πάροδο των ετών. «Μερικές φορές κάποιος θέλει να εκμεταλλευτεί την σχετική ιδιωτικότητα της βεράντας για να φάει μια σοκολατένια τάρτα στον ήλιο, αλλά ποτέ κάτι περισσότερο. Κι αυτό που σας περιέγραψα συμβαίνει πολύ σπάνια», εξηγεί ο Παριζιάνος εστιάτορας.

Άλλοι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα πελάτες που φέρνουν κρυφά ολόκληρες πίτσες ή σαλάτες της αρεσκείας τους ή επιδόρπια για να «εμπλουτίσουν» την παραγγελία τους στο μαγαζί. Τέλος πάντων, αν στη Γαλλία το φαινόμενο ακόμα είναι περιθωριακό, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έχει γίνει ρουτίνα.

«Σε μια παρέα αρκετών ατόμων δύο άτομα έφυγαν από το τραπέζι για να επιστρέψουν έπειτα από λίγο με ένα πακέτο πίτσα που έφεραν από μια άλλη πιτσαρία! Το ζευγάρι την έκρυψε κάτω από το τραπέζι και έφαγε διακριτικά μερικά κομμάτια πριν τους σταματήσει ένας σερβιτόρος μας», καταγγέλλει εστιάτορας του Σαν Φρανσίσκο σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε στα τέλη Ιουλίου η εφημερίδα «San Francisco Chronicle».

Vegan κέικ, σπιτικό σάντουιτς…

Τα περιστατικά πληθαίνουν εσχάτως στη Γαλλία. «Φέτος το καλοκαίρι μια πελάτισσα ήρθε στο μαγαζί μας φέρνοντας μαζί της μια ολόκληρη τούρτα», καταμαρτυρεί η Βερονίκ, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια ενός εστιατορίου στη μικρή πόλη Ζερ της Νορμανδίας. «Η πελάτισσα εξήγησε ότι γιόρταζε τα γενέθλια της κόρης της, η οποία είναι σκληροπυρηνική χορτοφάγος (vegan). Της εξηγήσαμε ότι θα έπρεπε να πληροφορηθεί όταν έκανε την κράτηση για το τι προσφέρει το εστιατόριο, διότι υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμάσουμε για τους πελάτες μας μια τούρτα vegan», συμπληρώνει.

Η ίδια επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι εφέτος το καλοκαίρι υπήρξαν και περιπτώσεις ατόμων «που ήθελαν να κάνουν πικνίκ στην κλειστή τραπεζαρία μας, φέρνοντας τα δικά τους σάντουιτς». Η εστιάτορας δηλώνει έκπληκτη διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν.

Ειδικές εξαιρέσεις

Ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοί της που συνηθίζουν να δέχονται πελάτες για να καταναλώσουν στο μαγαζί τους εδέσματα που φέρνουν απ’ έξω.

«Βρισκόμαστε στην πλατεία όπου κάθε βδομάδα στήνεται η υπαίθρια αγορά. Έτσι, αν οι πελάτες θέλουν να απολαύσουν στα τραπεζάκια που βγάζουμε στο πεζοδρόμιο ένα ποτήρι κρασί δοκιμάζοντας ένα ειδικό πιάτο που μόλις αγόρασαν από έναν τοπικό παραγωγό στην αγορά, δεν τους το αρνούμαστε. Πάντα λειτουργούσαμε έτσι…», εξηγεί η διευθύντρια ενός κεντρικού καφέ στην Place des Jacobins στο Λε Μαν.

«Για κάποιον που ακολουθεί ειδική διατροφή μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση, αλλά αν πρόκειται για ολόκληρη την παρέα που έρχεται για να φάει σε μας τα δικά της φαγητά, τότε τα πράγματα περιπλέκονται», εξηγεί ο Γκιγιόμ, υπάλληλος εστιατορίου στο Ανζέ.

Φταίνε τα social media

Κατά την «San Francisco Chronicle» τα κοινωνικά δίκτυα είναι εκείνα που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διάδοση της νέας αυτής συνήθειας να πηγαίνει κάποιος στο εστιατόριο φέρνοντας μαζί του το φαγητό που θα φάει. «Τι ενέπνευσε αυτή την τρέλα; Φαίνεται πως στις μέρες μας ένας μόνο χώρος υπάρχει για να αναπτυχθεί μια καταστροφική τάση: το TikTok», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ της η «San Francisco Chronicle» αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση ενός προπονητή bodybuilding που ενθαρρύνει τους ακολούθους του να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τη διατροφή τους. «Τις προάλλες πήγα στο BJ’s με μερικούς φίλους και έφερα το δικό μου γεύμα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό…», λέει ο προπονητής σε ένα από τα βίντεό του στο TikTok.
Ωστόσο, «ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου που πληρώνει έναν ταλαντούχο μάγειρα για να προσφέρει ποιοτικό, ‘σπιτικό’ φαγητό, είναι αδύνατο να προσαρμοστεί στο μενού του κάθε τυχόντος», προειδοποιεί ο Ξαβιέ, σύζυγος της νορμανδής εστιάτορα Βερονίκ στο Ζερ. «Οι άνθρωποι έχουν γίνει πολύ παράξενοι…», φιλοσοφεί ο Ξαβιέ μιλώντας στον ρεπόρτερ του «Figaro».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο