Ευρωπαϊκές αγορές: Ισχυρό comeback στις IPO από Σεπτέμβριο

Οι αυξημένες τιμές των μετοχών και η μειωμένη μεταβλητότητα χαράσσουν έναν ευκολότερο δρόμο προς τις δημόσιες εγγραφές

Ευρωπαϊκές αγορές: Ισχυρό comeback στις IPO από Σεπτέμβριο

Μια ομάδα επιχειρήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς αρχικών δημόσιων προσφορών αυτό το φθινόπωρο, αντισταθμίζοντας το πιο αργό πρώτο εξάμηνο της περιοχής εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η εταιρεία συστημάτων συναγερμού Verisure , ο εξειδικευμένος δανειστής Shawbrook Group Plc και ο πάροχος χρηματοοικονομικών δεδομένων ISS Stoxx GmbH συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις που προετοιμάζονται για το επόμενο παράθυρο για δημόσιες εγγραφές (IPOs), το οποίο συνήθως ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. Συνολικά, υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν δημόσιες εγγραφές.

Οι αυξημένες τιμές των μετοχών και η μειωμένη μεταβλητότητα έχουν χαράξει έναν ευκολότερο δρόμο προς τις δημόσιες προσφορές, καθώς η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους δασμούς και οδήγησε σε ένα «νεκρό» πρώτο εξάμηνο του έτους στην Ευρώπη έχει αρχίσει και αμβλύνεται.

Αντίθετα, τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και την Ασία ήταν απασχολημένα με νέες IPO. Μεταξύ των εταιρειών που επιθυμούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο υπάρχουν και ορισμένες που καθυστέρησαν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο κατά το πρώτο εξάμηνο.

Τα σχέδια στα σκαριά

Η επερχόμενη σειρά περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές δημόσιες εγγραφές (IPO) που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πλειοψηφικός μέτοχος της Verisure , Hellman & Friedman, εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια IPO στη Στοκχόλμη ήδη από το 2020, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή τα σχέδια είναι ιδιωτικά. Η εταιρεία δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις και θα μπορούσε να αποφασίσει να περιμένει μέχρι το 2026 για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η προσφορά θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεταξύ 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια έως 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα αποτελείται κυρίως από νέες μετοχές, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Bloomberg . Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη εδώ και χρόνια και να εδραιώσει τη Στοκχόλμη ως την πιο δραστήριο αγορά IPO στην περιοχή για το 2025.

Ο όμιλος εξαγορών Nordic Capital εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς (IPO) της σουηδικής καταναλωτικής τράπεζας NOBA Bank Group AB, η οποία θα μπορούσε να την αποτιμήσει σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού προηγουμένως είχε αναβάλει τη συμφωνία λόγω της αναταραχής στην αγορά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η γερμανική αγορά

Η Φρανκφούρτη, η οποία έχει δει πιο συγκρατημένους όγκους IPO μέχρι στιγμής φέτος, θα μπορούσε να δει μια αύξηση της δραστηριότητας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Deutsche Boerse AG εξετάζει μια πιθανή εισαγωγή της μονάδας δεδομένων διακυβέρνησης και ανάλυσης ISS Stoxx μετά το καλοκαίρι, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ η οικογενειακή εταιρεία προσθετικών Ottobock SE ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μετά από μια προηγούμενη προσπάθεια το 2022, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κεφαλαίων της Stada Arzneimittel AG επαναλαμβάνουν επίσης τα σχέδια για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ήδη από τον Οκτώβριο, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την πώληση της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας σε άλλη εταιρεία.

Με αναφερόμενη επιχειρηματική αξία 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά (IPO) των γερμανικών δραστηριοτήτων της ολλανδικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας TenneT Holding BV θα μπορούσε επίσης να είναι από τις μεγαλύτερες φέτος. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποφασίσει εάν θα πουλήσει ιδιωτικά ένα μερίδιο της μονάδας ή θα προχωρήσει σε μια IPO, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από το τέταρτο τρίμηνο. Εάν πραγματοποιηθεί μια IPO, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη, ανέφεραν οι πηγές.

Στο City του Λονδίνου

Ένα άλλο κέντρο δραστηριότητας μπορεί να είναι το  City του Λονδίνου, όπου τουλάχιστον τρεις εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισαχθούν στο χρηματιστήριο αυτό το φθινόπωρο. Η βρετανική τράπεζα Shawbrook, με την υποστήριξη της BC Partners και της Pollen Street , προετοιμάζεται για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η Beauty Tech Group , η κατασκευάστρια μάσκας προσώπου LED , εργάζεται επίσης για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά κατά τη διάρκεια του παραθύρου, ανέφεραν. Η ιταλική NewPrinces SpA εξετάζει μια πιθανή εισαγωγή της Princes Ltd. , μιας μονάδας που στεγάζει τις διεθνείς δραστηριότητές της στον τομέα των τροφίμων, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά το καλοκαίρι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, η SMG Swiss Marketplace Group AG, η οποία υποστηρίζεται από την General Atlantic, εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης δημόσιας προσφοράς (IPO) στη Ζυρίχη τον επόμενο μήνα, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα, σε μια πιθανή μεγάλη δημόσια προσφορά της Ελβετίας από την αντίστοιχη της Galderma Group AG τον Μάρτιο του 2024.

Εμπόδια και προκλήσεις

Βεβαίως, οι συνθήκες της αγοράς και οι ανταγωνιστικές επιλογές συγχωνεύσεων και εξαγορών ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο για τις συμφωνίες, προειδοποίησαν οι πηγές. Η Deutsche Boerse εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της General Atlantic, μετόχου μειοψηφίας της ISS Stoxx, ως εναλλακτική λύση στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο, δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου.

Εκπρόσωποι της Ottobock και της SMG επιβεβαίωσαν ότι οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημόσιων εγγραφών (IPO), αλλά δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει τελική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα. Ένας εκπρόσωπος της TenneT δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τη δομή της συναλλαγής και συνεχίζουν να διερευνώνται τόσο η IPO όσο και η ιδιωτική πώληση. Η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τον τόπο εισαγωγής στο χρηματιστήριο για τις γερμανικές δραστηριότητες της TenneT.

Εκτός από τις δημόσιες εγγραφές (IPO), αρκετές εταιρείες ετοιμάζονται για spin off στους υπάρχοντες μετόχους τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ενώ οι συμφωνίες δεν θα ενισχύσουν τον όγκο των IPO στην Ευρώπη, αποτελούν περαιτέρω ένδειξη ότι οι κεφαλαιαγορές ανακτούν τη δυναμική τους. Η Continental AG σχεδιάζει να εισαγάγει την αυτοκινητοβιομηχανική της επιχείρηση Aumovio στη Φρανκφούρτη τον επόμενο μήνα, ακολουθούμενη από την απόσχιση της μονάδας πολεμικών πλοίων της Thyssenkrupp AG τον Οκτώβριο. Η Unilever Plc αναμένει να ολοκληρώσει μια τριπλή εισαγωγή της επιχείρησης παγωτού της στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.

OT Originals
Περισσότερα από Markets

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο