Εργοστάσιο πυρομαχικών στη Βουλγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει η γερμανική πολυεθνική Rheinmetall και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.
Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsbladtt η εταιρεία έχει ήδη επιβεβαιώσει τις προθέσεις της. «Είμαστε ικανοποιημένοι με την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει η Βουλγαρία και θα αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εταίρο για τη χώρα», δήλωσε η Rheinmetall την Τρίτη. «Θα παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες μετά την υπογραφή των συμβάσεων», πρόσθεσε η εταιρεία.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής του βουλγαρικού κυβερνώντος κόμματος GERB, είχε δηλώσει προηγουμένως σε ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ, στο Ντίσελντορφ για να συζητήσουν τα σχέδια. Οι κοινοπραξίες με τη Rheinmetall θα περιλαμβάνουν την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Ο όγκος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η Rheinmetall αύξησε την παραγωγή πυρομαχικών, εν μέρει υπό το φως του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Νέο εργοστάσιο της Rheinmetall
Η Rheinmetall εγκαινιάζει αύριο Τετάρτη το νέο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Unterlüss μετα απο εργασίες που κράτησαν περίπου ενάμιση χρόνο και η συνολική επένδυση έφτασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στα εγκαίνια αναμένεται ότι θα παραστούν ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει 25.000 τεμάχια πυρομαχικών πυροβολικού 155 χιλιοστών φέτος, ανακοίνωσε η εταιρεία. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί έως και 350.000 μονάδες ετησίως από το 2027. Η Rheinmetall ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράγει επίσης πυραυλοκινητήρες στο Unterlüß από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση των πωλήσεων το 2025, καθώς αναμένει παραγγελίες αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2025 και του πρώτου εξαμήνου του 2026, κυρίως από τον γερμανικό στρατό.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η τιμή της μετοχής της Rheinmetall έχει αυξηθεί πάνω από δεκαπέντε φορές, σύμφωνα με το κρατικό NDR.