Για το αποτύπωμα του Υπερταμείου στη Θεσσαλονίκη, όπως και για το νέο επενδυτικό βραχίονά του, μίλησε ο Γιάννης Παπαχρήστου, CEO του Υπερταμείου, στο ΟΤ FORUM που πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ.
Συζητώντας με τους δημοσιογράφους του ΟΤ, Χρήστο Κολώνα και Ελένη Στεργίου, ο κ. Παπαχρήστου έδωσε έμφαση στη νέα κατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται όπως και την ανάγκη για στροφή σε νέες τεχνολογίες.
Το Υπερταμείο στη Θεσσαλονίκη
«Η αλληλεπίδραση του ταμείου στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», διευκρίνισε ο κ. Παπαχρήστου, κάνοντας αναφορά σε υποδομές όπως η προέκταση στο Λιμένα Θεσσαλονίκης, στη Μαρίνα Καλαμαριάς. «Δίπλα σε αυτά φροντίζουμε και για έργα πνοής, όπως η ανάπλαση στο στρατόπεδο Γκόνου που θα γίνει logistics center διεθνών προδιαγραφών, ο σιδηρόδρομος θεσσαλονίκης, το κυβερνείο, αλλά και τα κέντρα υγείας. Το Υπερταμείο υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη Θεσσαλονίκη».
Παραγωγικό μοντέλο
Την ανάγκη να είμαστε δίκαιοι με τους εαυτούς μας, επισήμανε ο κ. Παπαχρήστου. «Η χώρα έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, η ανάπτυξη είναι εδώ, οπότε το ερώτημα είναι εάν όλο αυτό είναι βιώσιμο, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα γενικότερα. Ο πυρήνας αυτού του μετασχηματισμού είναι η καινοτομία και αυτό το βλέπουμε πλέον παντού. Και δεν νοείται να προσπαθεί κάποιος να αυξήσει την παραγωγικότητα, χωρίς τεχνολογία – ενδεικτικό είναι πως μόλις 1% είναι το ποσοστό των εταιρειών που ασχολούνται με την τεχνολογία στην Ελλάδα. Χρειάζονται επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, ώστε να στραφεί η οικονομία μας και στη νέα οικονομία, όπως η βιοτεχνολογία, η αγροτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Φάρος
Με στόχο να στραφεί προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπερταμείο τέθηκε επικεφαλής για το έργο του AI Factory, «για την πρωτοβουλία για την τεχνοητή νοημοσύνη», όπως εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου.
«Με αυτή την πρωτοβουλία καταφέραμε και μπήκαμε σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα βασιστούμε στις υποδομές του προγράμματος Δαίδαλος με data centers, ενώ θα προσφέρουμε τεχνογνωσία για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις παρακάτω και να ‘περάσει’ και στους ανθρώπους κάθε όφελος».
Νέο επενδυτικό ταμείο
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Παπαχρήστου, «αποτελεί τον νέο επενδυτικό βραχίονα του Υπερταμείου, το οποίο ξεκίνησε χρόνια πριν ως κάτι άλλο, αλλά τώρα εξελίσσεται ανάλογα με το τι ζητούν οι νέες συνθήκες. Στόχος είναι το επενδυτικό ταμείο να εξελιχθεί σε Sovereign Fund, να προχωρήσει σε επενδύσεις και να είναι ο καταλύτης που θα στρέψει το παραγωγικό μοντέλο σε νέους κλάδους ώστε να υπάρχει απόδοση και για τους πολίτες», κατέληξε.