Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά ο Σύνδεσμος Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα είναι από τους βασικούς παραγωγούς ρυζιού στην Ευρώπη, με περισσότερους από 230.000 τόνους ετησίως, ενώ οι εξαγωγές της φτάνουν σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως.
«Το Φεστιβάλ Ρυζιού είναι μια γιορτή που αναδεικνύει όχι μόνο το προϊόν μας, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτό: τους παραγωγούς, τις βιομηχανίες, τους επιστήμονες, τους συνεργάτες μας», δήλωσε η κ. Κωστηνάκη
Το ελληνικό ρύζι αποτελεί έναν θησαυρό παράδοσης και ποιότητας, συνδεδεμένο με την τοπική ανάπτυξη, την αγροτική παραγωγή και τη διατροφική ασφάλεια.
Δράσεις και εκδηλώσεις
«Το Φεστιβάλ Ρυζιού έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν θεσμό που ενώνει τους Έλληνες παραγωγούς, τις βιομηχανίες και τους φορείς γύρω από το ρύζι και τη σημασία του για τη διατροφική ασφάλεια και την αειφορία», επισημαίνεται σε σχετικό κάλεσμα του ΣΟΕ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, φιλοξενείτε και το Eurice Festival, δίνοντας μια επιπλέον ευρωπαϊκή διάσταση στη διοργάνωση.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:
- Γαστρονομικές δημιουργίες από βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, με έμπνευση και βάση το ελληνικό ρύζι
- Παιχνίδια και διαγωνισμούς για μικρούς και μεγάλους
- Μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις
- Ομιλίες και δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης για την αξία του ρυζιού στη διατροφή μας
- Στρατηγικός ρόλος του ελληνικού ρυζιού
Ένας θεσμός που ενώνει
«Το Φεστιβάλ Ρυζιού είναι μια γιορτή που αναδεικνύει όχι μόνο το προϊόν μας, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτό: τους παραγωγούς, τις βιομηχανίες, τους επιστήμονες, τους συνεργάτες μας. Είναι ένας θεσμός που μας ενώνει γύρω από το ελληνικό ρύζι, ένα προϊόν με βαθιές ρίζες στην παράδοσή μας και μεγάλες προοπτικές για το μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΟΕ Γιωργία Κωστηνάκη.
Σημείωσε δε ότι «το ρύζι δεν είναι απλώς μια βασική τροφή. Είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας, χωρίς γλουτένη, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συμβάλλει στη σωστή διατροφή μικρών και μεγάλων και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε, να ψυχαγωγήσουμε και να μεταδώσουμε την αξία του ρυζιού σε κάθε πολίτη, ώστε να αναγνωριστεί όχι μόνο ως προϊόν παράδοσης, αλλά και ως τροφή υγείας και μέλλοντος».