Μικτά πρόσημα και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις είναι η εικόνα και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο σταδιακά κορυφώνονται οι αναδιαρθρώσεις θέσεων ενόψει του διπλού rebalancing της Παρασκευής αλλά και της λήξης των παραγώγων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,07% στις 2.034,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 5.123,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 0,17% στις 2.206,50 μονάδες.
Τελική «αναμέτρηση»
Ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο όταν μια αγορά έρχεται από ένα τόσο μεγάλο ράλι ανόδου, πλησίον της ημερομηνίας λήξης των παραγώγων να εξελιχθούν οι μεγάλες «μάχες» για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των ανοιχτών θέσεων. Και μέρος της μεγάλης μεταβλητότητας που εμφανίζει η αγορά αυτές τις ημέρες αποδίδεται σε αυτές, καθώς οι «πρώιμοι» χρειάζονται loss control και οι «όψιμοι» μεγιστοποίηση του κέρδους.
Ευλόγως λοιπόν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές συστήνουν υπομονή στους long μέχρι την προσεχή Δευτέρα, όταν και η αγορά θα δείξει περισσότερο την κατεύθυνσή της, αλλά και τις δυνάμεις της. Άλλωστε, από τη Δευτέρα θα υπάρξει και ο συνήθης καταιγισμός εταιρικών αποτελεσμάτων, κυρίως από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ευνοώντας κινήσεις διαφοροποίησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο γενικός δείκτης έχει «κρατήσει» πολύ καλύτερα σε αυτή τη φάση της συσσώρευσης, περιορίζοντας τις διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο τίτλων. Και αυτό θεωρείτο από αρκετούς αναλυτές ως θετικό σημάδι για την πορεία, αλλά και για τη δύσκολη περίοδο που ενδεχομένως να έρθει για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναθεωρούν τις στρατηγικές τους στη σκιά της έντονης μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος. Το «ζεύγος» ευρώ – δολαρίου άλλωστε παρακολουθείται στενά από τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Optima Bank σημειώνει άλμα 2,76%, με τις Eurobank, Metlen, ΔΕΗ, Σαράντη, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy να κινούνται ήπια ανοδικά.
Στον αντίποδα, η Aegean χάνει 1,13%, με τις Alpha bank, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Aktor, Motor Oil, Εθνική, Λάμδα, Helleniq Energy και ΟΤΕ να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo και Κύπρου.