Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις με αφορμή τις έρευνες για το Ισραήλ

Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον έχει μπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξαιτίας των ερευνών του για πιθανά εγκλήματα του Ισραήλ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις με αφορμή τις έρευνες για το Ισραήλ

Η Χάγη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), θεματοφύλακας της διεθνούς δικαιοσύνης, κινδυνεύει να χάσει την ίδια του τη λειτουργικότητα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Στην καρδιά της σύγκρουσης: οι έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου Ισραηλινών αξιωματούχων στη Γάζα και η αμφισβητούμενη δικαιοδοσία του ΔΠΔ επί αμερικανικών υποθέσεων.

Κυρώσεις χωρίς προηγούμενο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν μέσα στις επόμενες ημέρες κυρώσεις όχι σε μεμονωμένους αξιωματούχους του ΔΠΔ, αλλά σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει δραματική κλιμάκωση σε μια ήδη τεταμένη σχέση, με άμεσο κίνδυνο να παραλύσουν οι βασικές λειτουργίες του Δικαστηρίου.

Μισθοί προκαταβολικά – αγωνιώδη μέτρα επιβίωσης

Πηγές αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι του ΔΠΔ έλαβαν μισθούς προκαταβολικά για το υπόλοιπο του 2025, ενώ ήδη εξετάζονται εναλλακτικοί πάροχοι τραπεζικών και λογισμικών υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι του ΔΠΔ έλαβαν μισθούς προκαταβολικά για το υπόλοιπο του 2025

Η προληπτική αυτή κίνηση δείχνει πόσο άμεσος θεωρείται ο κίνδυνος πλήρους οικονομικού αποκλεισμού.

Διπλωματικός αναβρασμός

Μέλη-κράτη του ΔΠΔ, 125 στο σύνολο, συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναζητώντας τρόπους να μπλοκάρουν την αμερικανική πίεση.

Ωστόσο, διπλωμάτες παραδέχονται ότι η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να ανεβάσει το παιχνίδι αντιπαράθεσης σε νέα επίπεδα.

Η θέση της Ουάσιγκτον

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Δικαστήριο επιχειρεί να ασκήσει «ανυπόστατη δικαιοδοσία» σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν «επιπλέον βήματα» για την προστασία των στρατιωτών και των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη χαρακτηρίσει το ΔΠΔ «απειλή εθνικής ασφάλειας» και «όργανο νομικού πολέμου» εναντίον Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Η ένταση κορυφώθηκε μετά την έκδοση ενταλμάτων εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για εγκλήματα στον πόλεμο της Γάζας, καθώς και εναντίον στελεχών της Χαμάς.

Παράλληλα, η έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν –που αρχικά αφορούσε και Αμερικανούς στρατιώτες– είχε ήδη προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.

Ένα Δικαστήριο υπό αμφισβήτηση

Από την ίδρυσή του το 2002, το ΔΠΔ έχει αποστολή να δικάζει γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Όμως, ΗΠΑ και Ισραήλ δεν είναι μέλη του.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-μέλους δίνει στο Δικαστήριο τη νομική βάση να εξετάζει πράξεις σε παλαιστινιακό έδαφος – θέση που Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ απορρίπτουν κατηγορηματικά.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο