Wall Street: Ανοδικά ο S&P 500 καθώς η Nvidia ανέκαμψε

Η αγορά στη Wall Street εξακολουθεί να είναι έτοιμη για μέτρια κέρδη για τον μήνα Σεπτέμβριο

Wall Street: Ανοδικά ο S&P 500 καθώς η Nvidia ανέκαμψε

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα, καθώς η Wall Street προσπάθησε κατάφερε να ανακτήσει τα πατήματά της μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία η αγορά στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχασε κάπως την ορμή της.

Ο ευρύς δείκτης της αγοράς αυξήθηκε κατά 0,26% κλεινοντας στις 6.621 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,48% κλείνοντας στις 22.591 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε οριακά κατά 68 μονάδες ή 0,15% κλείνοντας στις 46.316 μονάδες.

Η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia, αυξήθηκε μετά τον σκεπτικισμό γύρω από το εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης που άσκησε πιέσεις στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι traders αμφισβήτησαν ακόμη και το κατά πόσον υπήρχε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα σχέδιο υποδομής μεταξύ της Nvidia και της OpenAI. Η Nvidia σημείωσε τελευταία άνοδο κατά περίπου 2%. Άλλες μετοχές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Advanced Micro Devices, και Micron Technologies πρόσθεσαν σχεδόν 1% και πάνω από 4% αντίστοιχα.

H μετοχή της Electronic Arts σημείωσε άνοδο 4,5% αφότου η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει deal 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Οι ανακοινώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την αρχή του έτους, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα καθώς εμφανίστηκαν ρωγμές σε έναν βασικό πυλώνα της ανοδικής πορείας της αγοράς – τον ενθουσιασμό γύρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο S&P 500 σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την 1η Αυγούστου. Ο Nasdaq κατέγραψε επίσης την πιο αδύναμη εβδομάδα του από τις αρχές Αυγούστου και ο Dow Jones κατέγραψε την πρώτη απώλεια σε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, ο Venu Krishna, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην Barclays, πιστεύει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης εξακολουθούν τελικά να παρέχουν ώθηση στην αγορά.

«Η ιστορία των κεφαλαιουχικών δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Επιπλέον, και άλλοι κλάδοι έχουν επίσης επωφεληθεί από το παλιρροϊκό κύμα δαπανών για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε σε σημείωμα τη Δευτέρα. «Η συγκέντρωση χρήζει κάποιας προσοχής, αλλά με την Τεχνητή Νοημοσύνη να κερδίζει δυναμική ως το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο S&P 500 θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή θέση έναντι των ανταγωνιστών του, δεδομένου του μείγματος τομέων που χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογική παρουσία».

Φόβοι για shutdown στο αμερικανικό Δημόσιο

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας (shutdown) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς πλησιάζει η προθεσμία χρηματοδότησης αυτής της εβδομάδας. Το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να μην δημοσιεύσει κανένα στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης μισθοδοσίας του Σεπτεμβρίου για τον μη γεωργικό τομέα, η οποία είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί την Παρασκευή, εάν δεν μπορεί να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας. Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο NBC News το Σαββατοκύριακο ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

«Θα απολύσουμε πολλούς από τους ανθρώπους που… είμαστε σε θέση να απολύσουμε σε μόνιμη βάση», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προτιμά να μην το κάνει αυτό».

Τα shutdown των κυβερνητικών οργανισμών ιστορικά δεν έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τις αγορές, αλλά το κλίμα θα μπορούσε να πληγεί εάν τυχόν καθυστερήσεις γύρω από την ανακοίνωση βασικών οικονομικών δεδομένων θολώσουν τις προοπτικές των επιτοκίων για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αγορά εξακολουθεί να είναι έτοιμη για μέτρια κέρδη για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 3% αυτόν τον μήνα, ενώ ο Dow Jones έχει αυξηθεί κατά 1%. Ο τεχνολογικά βαρυσήμαντος Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο 5%.

OT Originals
Περισσότερα από Wall Street

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο