Επενδύσεις ύψους 167 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί ο όμιλος Νιτσιάκου με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2026 – έχει επιδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 50% των δανείων με χαμηλό επιτόκιο, σύμφωνα με σχετική παρουσίαση που έγινε χθες στο Καλπάκι των Ιωαννίνων από τα αδέλφια Μαριλένα και Κώστα Νιτσιάκο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο επεξεργασίας κρέατος της ελληνικής αγοράς.
Η πρόσφατη επίδοση του ομίλου είναι δραστηριοποίηση του στην αγορά του μοσχαρίσιου κρέατος – με το φιλόδοξο μάλιστα στόχο το προϊόν του να αποκτήσει brand name. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η αποκλειστική συνεργασία της με την ΑΒ Βασιλόπουλος! Από την άλλη πλευρά έγινε γνωστό ότι η κατάσταση που επικρατεί στην διεθνή – και κατ΄ ακολουθία στην και στην ελληνική – αγορά του μοσχαρίσιου κρέατος είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους καταναλωτές.
Εκρηξη των τιμών του μοσχαρίσιου κρέατος
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Νιτσιάκος «πέρυσι αγοράζαμε 3,80 ευρώ το κιλό το μοσχάρι από τη Γαλλία σε ζωντανό ζώο και φέτος το αγοράζουμε 6,50 ευρώ το κιλό»! Και «τα μηνύματα που έχουμε από τους γαλλικούς συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι πως δεν υπάρχει οροφή». Επ΄ αυτού μάλιστα υπερθεμάτισε και ο παρών στην παρουσίαση κ. Νίκος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σύντομα ο μοσχαρίσιος κιμάς θα πωλείται 20 ευρώ το κιλό»!
Η Ελλάδα είναι προφανώς ευάλωτη σ’ αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι όπως είπε η κυρία Μαριλένα Νιτσιάκου το 90% της κατανάλωσης μοσχαρίσιου κρέατος είναι εισαγόμενο. Η εταιρεία Νιτσιάκος στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων – από τα μέσα του 2022 – εισαγει ζωντανά ζώα από τη Γαλλία 11 – 12 μηνών από δύο μεγάλους γαλλικούς συνεταιρισμούς, τα εκτρέφει για 5 έως 6 μήνες και εν συνεχεία τα σφάζει και τα επεξεργάζεται το κρέας τους σε μονάδα που έχει δημιουργήσει έξω από τα Ιωάννινα, μία επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.
Η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους
Μάλιστα πέρυσι οι πωλήσεις του μοσχαρίσιου κρέατος ήταν 8 εκατ. ευρώ και φέτος υπολογίζονται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόζει στην περίπτωση του κοτόπουλου, δηλαδή συνεργάζεται με κτηνοτρόφους στους οποίους δίνει τα περισσότερα ζώα, τους παρέχει την ζωοτροφή και εν συνεχεία τους τα αγοράζει. Η ίδια η εταιρεία επίσης έχει δημιουργήσει στάβλο με 1.000 ζώα σε μία έκταση 2.100 στρεμμάτων.
Η εταιρεία, όπως είπαν τα αδέλφια Νιτσιάκου, κατέχει πλέον το 50% της παραγωγής του μοσχαρίσιου κρέατος πεντάμηνης εκτροφής στην Ελλάδα. Οι επόμενες επενδύσεις της αφορούν στην ενίσχυση της χοιροτροφικής της παραγωγής στη Φιλιππιάδα, καθώς της παραγωγής κοτόπουλου, προκειμένου να ενισχύσει την εξαγωγικη της δραστηριότητα.
Οι εξαγωγές νωπού κοτόπουλου αντιστοιχούν σήμερα στο 9% των συνολικών πωλήσεων και εκτός των βαλκανικών αγορών, η σημαντικότερη αγορά της είναι της Ιταλίας, επειδή όμως είναι σε fool capacity αδυνατεί να εξυπηρετήσει την υπερβάλλουσα ζήτηση – «δέκα νταλίκες την εβδομάδα φεύγουν για την Ιταλία». Αυτό το πρόβλημα όπως είπε η κυρία Νιτσιάκου πρόκειται να λυθεί από τον προσεχή Μάρτιο.
Τι έγραψε το κοντέρ το 2024
Αναφορικά με τις επιδόσεις της στη διάρκεια του 2024 επισημαίνεται ότι οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 527,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,8% έναντι του 2023, η εταιρεία ελέγχει το 31% της ελληνικής αγοράς κοτόπουλου, ο δανεισμός ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ και το ebitda της περυσινής της χρήσης ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το 2025 ο κ. Κώστας Νιτσιάκος ερωτηθείς σχετικά είπε πως προβλέπει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα ανέλθουν στα 570 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει εγκαταστάσεις σ΄ολόκληρη την Ελλάδα, αποθήκες, μονάδες αναπαραγωγής, μονάδα ζωοτροφών μονάδα για υποπροϊόντα σφαγής κι έχει παρουσία σε όλες τις κατηγορίες κρέατος, εκτός των αμνοεριφίων.
Οι μονάδες παραγωγής
Τέλος, ο όμιλος διαθέτει μονάδες μεταποίηση κρέατος, πτηνοσφαγεία σε Ιωάννινα (8.000 κοτόπουλα ανά ώρα), στη Θεσσαλονίκη (2.500 κοτόπουλα ανά ώρα), σφαγείο για γαλοπούλες – κουνέλια στα Ιωάννινα, μονάδα περαιτέρω επεξεργασίας, στην άρτα (1.500 κιλά/ώρα δυναμικότητα ψησίματος) μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας κόκκινου κρέατος στα Ιωάννινα, εργοστάσια ζωοτροφών σε Ιωάννινα (20 t/h), Άρτα (20 t/h), Θεσσαλονική (12 t/h) και Σχηματάρι (15 t/h), σιλό για 20,000 τόνους και 6500 τμ αποθήκες, στη Σίνδος της Θεσσαλονίκης, 35.000 τμ αποθήκες, στη Χαλκίδα, και στα λιμάνια Βόλου και Αστακού και πτηνοτροφικές μονάδες πατρογονικών ορνίθων και πάχυνσης, καθώς και κονικλοτροφική μονάδα.
Επίσης στάβλο εκτροφής μοσχαριών σε έκταση 2.100 στρεμμάτων, εκκολαπτήριο (1,4 εκατ. αυγά ανά εβδομάδα), εργοστάσιο παραγωγής petfood (5 t/h) και δίκτυο διανομής.