Χρηματιστήριο Αθηνών: Διάσπαση των 2.070 μονάδων έφερε η τριήμερη άνοδος

Με τη βοήθεια των τραπεζών και κόντρα στις πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διάσπαση των 2.070 μονάδων έφερε η τριήμερη άνοδος

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, αφού με τη βοήθεια των τραπεζών και κόντρα στις πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, κατάφερε να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 2.070 μονάδων, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 2.076,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2.054,24 μονάδων (-0,15%) και 2.088,41 μονάδων (+1,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 212,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια αξίας 5,8 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κέρδισε 2,20%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,47%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη 6,03%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 5.255,17 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.848,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,54% στις 2.397,03 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κέρδισε 2,20%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,47%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη 6,03%.

Άντεξε, επέμεινε και κοιτάζει βόρεια

Απομένουν 66 συνεδριάσεις πριν το ημερολογιακό τέλος της χρονιάς και ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 40% έχοντας 11 μήνες συνεχούς ανόδου παρά τις απαιτητικές κεφαλαιακές δράσεις άντλησης κεφαλαίων που τρέχουν από το τέλος του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities.

Το χρηματιστηριακό περιβάλλον παραμένει θετικά φορτισμένο κυρίως από τις τάσεις στις ξένες αγορές και τα ικανοποιητικά μάκρο που πλέον περιλαμβάνουν και στοιχεία από τον εγχώριο πληθωρισμό. Οι δημοσιεύσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων δεν ενθουσίασαν αλλά δεν απογοήτευσαν κιόλας με την δυναμική να «σβήνει» -ως είθισται- στο τέλος της προθεσμίας.

Το κέρδος των ανακοινώσεων του εξαμήνου είναι η αντοχή των εταιρικών κερδών σε κλάδους αναφοράς (τράπεζες κατασκευές, ενέργεια), τα προμερίσματα τα οποία θα διανεμηθούν για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα (750 εκατ. ευρώ) και η υπόσχεση ενός καλύτερου δεύτερου εξαμήνου, αναγκαία συνθήκη για πολλές εταιρίες που έχουν δει την κεφαλαιοποίηση τους να περιέχει πλέον και αρκετή προσδοκία.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αυξημένη διάθεση ρίσκου στο εξωτερικό δημιούργησαν εκ νέου εστίες ενδιαφέροντος και επανέφεραν την αγορά σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών υψηλών.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις αντιστάσεις, έχοντας πλέον την σφραγίδα του ημερήσιου κλεισίματος που θέτει έμπρακτα την κυριαρχία των αγοραστών στο διάγραμμα της αγοράς. Οι τεχνικές ενδείξεις είναι ακόμα πιο θετικές από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και το εύρος έχει μετατοπιστεί υψηλοτέρα (υψηλότερο υψηλό, υψηλότερο χαμηλό) και μάλλον είναι θέμα χρόνου η ανοδική διαφυγή με στόχο τα υψηλά της χρονιάς.

Οι ταλαντωτές δίνουν χρόνο και ανοδικό περιθώριο στον Γενικό Δείκτη και ο MACD – που έχει αλλάξει τέσσερις φορές άποψη σε διάστημα δύο εβδομάδων λόγω του χαμηλού εύρους κίνησης – επέστρεψε θετικός ενισχύοντας πλέον το ανοδικό σενάριο μετά την αποφασιστική κίνηση της συνεδρίασης της Τετάρτης που έκοψε ταυτόχρονα τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Συμπερασματικά, όλοι οι δρόμοι οδηγούν βόρεια. Οι πωλητές δεν κατάφεραν να χαλάσουν την τάση παρά τα συσσωρευμένα κέρδη των 11 μηνών. Η συσσώρευση από τα μέσα Αυγούστου απορρόφησε τους κερδισμένους και τώρα το πεδίο είναι ανοικτό για την επαναπροσέγγιση των φετινών υψηλών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Eurobank σημείωσαν κέρδη 3,44% και 3,26% αντίστοιχα, με τις Optima Bank, Alpha Bank και Motor Oil να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τιτάν, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Helleniq Energy και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, Cenergy, AKTOR και Σαράντης.

Στον αντίποδα, το -1,54% της Coca Cola και το -1,46% της Metlen συγκράτησαν την άνοδο, ενώ στο -1,36% έκλεισε και η ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΔΑΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Κύπρου.

OT Originals
Περισσότερα από Xρηματιστήριο Αθηνών

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο