Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπηρεσιακός -μετά την παραίτησή του- πρωθυπουργός της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα μπορούσε τελικά να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας, καθιστώντας λιγότερο πιθανή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός -ο πέμπτος στη χώρα μέσα σε 2 χρόνια- είχε δεχθεί την εντολή του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα, να έρθει σε επαφή μέχρι την Τετάρτη με τα πολιτικά κόμματα διερευνώντας τις δυνατότητες συναίνεσης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η χειρότερη πολιτική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες.
«Υπάρχει προθυμία να υπάρξει ένας προϋπολογισμός για τη Γαλλία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Λεκορνί στους δημοσιογράφους μετά από συναντήσεις την Τρίτη με συντηρητικά και κεντροδεξιά κόμματα και πριν συναντηθεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Και αυτή η προθυμία δημιουργεί δυναμική και σύγκλιση, προφανώς, που μειώνει τις προοπτικές διάλυσης [του κοινοβουλίου]», είπε.
Συνάντηση με Μακρόν
Ο Μακρόν έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ή αλλιώς να παραιτηθεί, για να τερματιστεί η πολιτική κρίση.
Ο Λεκορνί, πιστός στον Μακρόν, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο αργότερα την Τετάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί, για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των συναντήσεών του και να δουν εάν είναι εφικτή μια συμφωνία. Ο Λεκορνί πρόκειται, επίσης, να δώσει συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση περίπου στις 6.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος.
Ο Λεκορνί υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, καθιστώντας την την κυβέρνηση με τη μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη Γαλλία.
Αυτό συνέβη αφού σύμμαχοι και εχθροί απειλούσαν να ανατρέψουν τη νέα κυβέρνηση, με τον Λεκορνί ότι αυτό θα του το έκανε αδύνατο να κάνει τη δουλειά του.
Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών με τον Λεκόρνου, ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία συμφωνία.
Τι ζητούν οι Σοσιαλιστές
Με βάση τις μέχρι στιγμής συνομιλίες του, ο Λεκορνί δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Γαλλίας σε ποσοστό μεταξύ 4,7% και 5%, από τον στόχο του 5,4% το 2025.
Οι Σοσιαλιστές θέλουν φόρο πλούτου 2% στο πλουσιότερο 0,01% της Γαλλίας στον προϋπολογισμό του 2026, καθιστώντας την πολιτική επιβίωση του Λεκορνί εξαρτώμενη από ένα μέτρο που έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, αλλά χάνει τους συντηρητικούς.
Θέλουν, επίσης η Γαλλία, να υποχωρήσει από τη μεταρρύθμιση που αυξάνει τον εργάσιμο βίο προκειμένου να φτάσουν στη σύνταξη.
Μετά τη συνάντηση με τον Λεκορνί την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φωρ, δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει στην εξεύρεση διεξόδου από την κρίση, αλλά ότι η αριστερά θέλει να έχει την επόμενη κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι ο Λεκορνί δεν του είχε δώσει εγγυήσεις για το αίτημα για συντάξεις.
Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που η ίδια οδήγησε στο κοινοβούλιο το 2023, αλλά άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Ρόλαντ Λεσκιούρ, προειδοποίησαν για μια τόσο δαπανηρή κίνηση.