Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προέτρεψε τις ΗΠΑ και την Κίνα να αποκλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις, προειδοποιώντας ότι μια διακοπή εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά 7% μακροπρόθεσμα.
Η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters ότι ο παγκόσμιος εμπορικός οργανισμός ανησυχεί ιδιαίτερα για την τελευταία έξαρση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και έχει μιλήσει με αξιωματούχους και των δύο χωρών για να ενθαρρύνει περισσότερο τον διάλογο.
Ο ΠΟΕ μείωσε την περασμένη εβδομάδα απότομα την πρόβλεψή του για την αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων στο 0,5% από την προηγούμενη εκτίμησή του για αύξηση 1,8% τον Αύγουστο
«Προφανώς ανησυχούμε για οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», είπε, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν υποχωρήσει από την πρώτη κλιμάκωση των δασμών νωρίτερα φέτος, αποτρέποντας πιο σοβαρές συνέπειες και ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί ξανά.
«Ομοίως, ελπίζουμε πραγματικά ότι οι δύο πλευρές θα έρθουν σε επαφή και θα αποκλιμακώσουν, επειδή τυχόν εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας θα έχουν επιπτώσεις όχι μόνο για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.
Και οι δύο πλευρές, είπε η Οκόντζο-Ιουέλα, κατανοούν τη σημασία των καλών σχέσεων, δεδομένων των επιπτώσεων για την παγκόσμια οικονομία και άλλες χώρες.
Οποιοδήποτε είδος αποσύνδεσης που χωρίζει τον κόσμο σε δύο εμπορικά μπλοκ θα είχε ως αποτέλεσμα «σημαντικές απώλειες παγκόσμιου ΑΕΠ μακροπρόθεσμα – έως και 7% απώλειες παγκόσμιου ΑΕΠ και διψήφια ποσοστά στην απώλεια ευημερίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε.
«Σοβαρός κίνδυνος» από την κλιμάκωση των εντάσεων
Ο ΠΟΕ μείωσε την περασμένη εβδομάδα απότομα την πρόβλεψή του για την αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων στο 0,5% από την προηγούμενη εκτίμησή του για αύξηση 1,8% τον Αύγουστο, επικαλούμενος τις αναμενόμενες καθυστερημένες επιπτώσεις από τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών στο 2,4% για το 2025.
Αυτές οι προβλέψεις εκδόθηκαν πριν διαταραχθεί η σχετική ηρεμία των τελευταίων μηνών την περασμένη εβδομάδα, όταν η Κίνα επέβαλε νέους ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητες για τον τεχνολογικό τομέα, και ο Τραμπ απάντησε επιβάλλοντας νέους δασμούς 100% στις κινεζικές εισαγωγές από τον επόμενο μήνα.
Η Οκόντζο-Ιουέλα δήλωσε σε αξιωματούχους της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα χωρίς σταθερότητα στο παγκόσμιο εμπόριο.
τΤα περισσότερα μέλη του ΠΟΕ απέφυγαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο των δασμών και ότι το 72% του παγκόσμιου εμπορίου εξακολουθούσε να ακολουθεί τους κανόνες του ΠΟΕ
«Οι πιέσεις στο σύστημα δεν έχουν μειωθεί και ενδέχεται να ενταθούν», δήλωσε στην ομάδα. «Οι πλήρεις επιπτώσεις των πρόσφατων δασμών δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές. Η εκτροπή στο εμπόριο τροφοδοτεί προστατευτικά αισθήματα αλλού. Και η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας παραμένει σοβαρός κίνδυνος».
Η Οκόντζο-Ιουέλα δήλωσε ότι τα περισσότερα μέλη του ΠΟΕ απέφυγαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο των δασμών και ότι το 72% του παγκόσμιου εμπορίου εξακολουθούσε να ακολουθεί τους κανόνες του ΠΟΕ, παρά μια σειρά διμερών εμπορικών συμφωνιών που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με άλλες χώρες.
Το βασισμένο σε κανόνες πολυμερές σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό παρά το σοβαρότερο πολιτικό σοκ των τελευταίων οκτώ δεκαετιών, είπε.
Ωστόσο, η Οκόντζο-Ιουέλα δήλωσε ότι οργανισμοί όπως ο ΠΟΕ θα πρέπει να αξιοποιήσουν την τρέχουσα εμπορική κρίση για να προβούν σε μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσουν τον παγκόσμιο εμπορικό οργανισμό πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, και ικανό να επωφεληθεί από νέες εμπορικές ευκαιρίες στο ψηφιακό εμπόριο, τις υπηρεσίες και το πράσινο εμπόριο.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν παγκόσμια προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν από καμία χώρα μόνη της και θα χρειαστεί παγκόσμια συνεργασία για να το επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και εκεί είναι που η πολυμέρεια θα εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ σημαντική», είπε. «Αλλά για να διασφαλίσουμε ότι οι οργανισμοί θα εκτιμηθούν πραγματικά, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και στον ΠΟΕ είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε πάνω σε αυτό».
Η Οκόντζο-Ιουέλα δήλωσε ότι είχε μια καλή συνάντηση την Τετάρτη με τον Αναπληρωτή Εμπορικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάρλουν, ο οποίος επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ στον ΠΟΕ.
Είπε ότι ήταν πολύ ευγνώμων που οι ΗΠΑ αφαίρεσαν τον ΠΟΕ από τον κατάλογο των προγραμματισμένων περικοπών δαπανών προς τους διεθνείς οργανισμούς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την εξόφληση των οφειλών των ΗΠΑ προς τον εμπορικό οργανισμό.