Με τον βραδύτερο ρυθμό του έτους, αλλά εντός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ και η παρατεταμένη ύφεση στον τομέα των ακινήτων επηρεάζουν αρνητικά.
Ειδικότερα, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκα κατά 4,8% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες περιλαμβάνουν ακίνητα, μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,5% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές και μεταποίηση επιβραδύνθηκαν. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 0,1%.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν την πτώση τους, καταγράφοντας πτώση 13,9% στο έτος έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με πτώση 12,9% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,5% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 5% και από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.
Φρένο στις λιανικές πωλήσεις
Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις επιβραδύνθηκαν από την αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου επιβραδύνθηκε από την αύξηση 5,2% του προηγούμενου τριμήνου .
Τα επίσημα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο έδειξαν επίσης συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα στις εξαγωγές της Κίνας παρά τις εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2024. Ωστόσο, ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,3%, χαμηλότερα των προσδοκιών, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν .
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 3% και το πενταετές στο 3,5%.
Το επίσημο ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αύξηση 5,2% το δεύτερο τρίμηνο. Οι αρχές έχουν θέσει στόχο περίπου 5% για το 2025.
Η χαμηλότερη ένδειξη έρχεται καθώς τα κορυφαία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας συναντώνται στο Πεκίνο για να συζητήσουν το επόμενο πενταετές σχέδιό τους για την περίοδο 2026-2030.
Θα αυξήσει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επί χρόνια αγωνίζονται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση σε μια οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και αντιμετωπίζει συνεχή αποπληθωρισμό.