Jefferies: Ανεβάζει στα 15,50 ευρώ την τιμή στόχο της Εθνικής

Οι θετικές τάσεις συνεχίζονται για την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την Jefferies

Jefferies: Ανεβάζει στα 15,50 ευρώ την τιμή στόχο της Εθνικής

Στα 15,50 ευρώ, από 13,55 ευρώ προηγουμένως, ανέβασε την τιμή στόχο της Εθνικής Τράπεζας η Jefferies, διατηρώντας τη θετική στάση της ενόψει των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου 2025, προβλέποντας συνέχιση των θετικών τάσεων που έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την Jefferies, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς, λόγω της καθυστέρησης στην επανατιμολόγηση του ενεργητικού και της πιο ήπιας πιστωτικής επέκτασης. Η πτώση αυτή, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί από τη δυναμική αύξηση των προμηθειών, καθώς τα έσοδα από επενδυτικές υπηρεσίες παραμένουν ισχυρά.

Η Jefferies προβλέπει δείκτη κόστους προς έσοδα (CTI) περίπου στο 35%, ενώ ο δείκτης κόστους κινδύνου (CoR) αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 40 μονάδες βάσης, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 αναμένεται να αυξηθεί στο 19%, σημαντικά πάνω από τον εσωτερικό στόχο του 14%.

Ως αποτέλεσμα, η Jefferies αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 2% για το 2026-2027 και αύξησε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 15,50 ευρώ (από 13,55 ευρώ), διατηρώντας τη σύσταση “Αγορά” (Buy).

Βασικές εκτιμήσεις

  • Καθαρά έσοδα από τόκους (NII): Ελαφρά πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς τα επιτόκια δανείων μειώνονται και συνεχίζεται η καθυστέρηση στην επανατιμολόγηση του ενεργητικού. Οι χαμηλότερες αποδόσεις όμως αντισταθμίζονται από μείωση του κόστους καταθέσεων, καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις ανανεώνονται με χαμηλότερα επιτόκια.
  • Πιστωτική επέκταση: Η Jefferies εκτιμά αύξηση δανείων περίπου 300 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, έναντι 900 εκατ. ευρώ στο δεύτερο, με ισχυρότερη επιτάχυνση να αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο, ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος άνω των 2,5 δισ. ευρώ (εκτίμηση Jefferies: 2,7 δισ. ευρώ).
  • Έσοδα από προμήθειες: Η θετική δυναμική συνεχίζεται, ιδίως στα επενδυτικά προϊόντα, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 66% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα, η συνεισφορά από συναλλακτικές δραστηριότητες αναμένεται περιορισμένη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.
  • Δαπάνες: Ελαφρώς αυξημένες σε τριμηνιαία βάση, στα 227 εκατ. ευρώ (+4% ετησίως), με ετήσιο δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται στο 33%, έναντι καθοδήγησης της διοίκησης γύρω στο 35%.
  • Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις: Αναμένεται να παραμείνουν σταθερές με δείκτη CoR στις 40 μονάδες βάσης, σε ευθυγράμμιση με την καθοδήγηση για κάτω από 45 μ.β.
  • Κεφαλαιακή επάρκεια: Ο CET1 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας το 19%, υποστηριζόμενος από την κερδοφορία, παρά τις επιδράσεις από ανάπτυξη δανείων και την αποσβέση αναβαλλόμενων φόρων (DTC).
  • Έκτακτα κονδύλια: Όπως και στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, αναμένεται πρόβλεψη 25 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στην κατασκευή σχολικών υποδομών, η οποία θα καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο.

Αναθεώρηση εκτιμήσεων και τιμής-στόχου

Η Jefferies προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία των επιτοκίων, προβλέποντας τώρα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα σταθεροποιηθούν στο 2% (έναντι 1,75% προηγουμένως). Η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας, οδήγησε στην αναβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής στα 15,50 ευρώ και στη διατήρηση της θετικής επενδυτικής σύστασης “Buy” για την Εθνική Τράπεζα.

OT Originals
Περισσότερα από Τράπεζες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο