Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε έναν από τους βασικότερους παράγοντες που ωθούν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU).
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε από το περιοδικό ESM Magazine, δείχνει ότι προϊόντα όπως το βούτυρο, το βοδινό, το γάλα, ο καφές και η σοκολάτα ευθύνονται σχεδόν για το 40% του πληθωρισμού τροφίμων, παρότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του μέσου καλαθιού αγορών. Οι τιμές αυτών των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 15,6% μέσα σε έναν χρόνο, έναντι μόλις 2,8% για τα υπόλοιπα είδη διατροφής.
Οι τιμές αυτών των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 15,6% μέσα σε έναν χρόνο
Ο ρόλος των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο αναλυτής τροφίμων και γεωργίας του ECIU, Chris Jaccarini, εξηγεί ότι η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει κακές σοδείες, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να αγοράζουν ακριβές ζωοτροφές, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές του βουτύρου και του βοδινού.
Παράλληλα, μια επιδημία ιού στα ευρωπαϊκά κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, έχει περιορίσει την παραγωγή και αυξήσει τη ζήτηση για βρετανικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι τρεις χειρότερες σοδειές της δεκαετίας
Η Αγγλία έχει καταγράψει τρεις από τις πέντε χειρότερες σοδειές στην ιστορία της μέσα σε αυτή τη δεκαετία, με τις καταστροφές να αποδίδονται σε παρατεταμένα κύματα καύσωνα και καταρρακτώδεις βροχές.
Μάλιστα, το φετινό έτος σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη συγκομιδή όλων των εποχών, μετά από έναν συνδυασμό ξηρασίας και ιστορικά υψηλών θερμοκρασιών.
Η παγκόσμια επίδραση: Από τη Βραζιλία στη Δυτική Αφρική
Δεν είναι μόνο τα βρετανικά προϊόντα που πλήττονται. Η τιμή του κακάο έχει τριπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια εξαιτίας της ακραίας ζέστης και των έντονων βροχοπτώσεων στη Δυτική Αφρική, ενώ ο καφές έχει γνωρίσει εκρηκτικές αυξήσεις λόγω ξηρασίας σε βασικές χώρες παραγωγής όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ.
Η τιμή του κακάο έχει τριπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες φτάνουν στους καταναλωτές με καθυστέρηση περίπου ενός έτους και μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερα.
Κλιματική αλλαγή και τιμές: ένα αόρατο ρίσκο
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσκολεύουν τον έλεγχο του πληθωρισμού, δημιουργώντας συστημικούς κινδύνους στο διατροφικό σύστημα. Το 2022–23, η κλιματική κρίση προσέθεσε περίπου £360 (περίπου €414) στο ετήσιο κόστος των βρετανικών νοικοκυριών.
Μέχρι το 2050, περισσότερο από το μισό των φρούτων και οσπρίων που εισάγονται στη χώρα αναμένεται να προέρχεται από περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Έκκληση για δράση
Η Anna Taylor OBE, εκτελεστική διευθύντρια του Food Foundation, τόνισε πως το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα επισιτιστικής ασφάλειας.
Κάλεσε την κυβέρνηση να επενδύσει στην ανθεκτικότητα της γεωργίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων, ώστε να περιοριστεί η μεταβλητότητα των τιμών στο μέλλον.
Ο Chris Jaccarini προσθέτει ότι η σταθεροποίηση του κλίματος και η επίτευξη μηδενικών εκπομπών είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν μακροπρόθεσμα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.




























