Η σοκολάτα, το πιο αγαπημένο γλυκό στον κόσμο, βρίσκεται σε κρίση. Οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί, οι αποδόσεις των φυτειών μειώνονται, και οι κατασκευαστές προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν τα προϊόντα τους στα ράφια χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση.
Έτσι γεννιέται ένα νέο κύμα καινοτομίας: σοκολάτα χωρίς κακάο, φτιαγμένη από δημητριακά, όσπρια ή ακόμα και κύτταρα που καλλιεργούνται σε εργαστήριο.
Σοκολάτα χωρίς… κακάο
Η βρετανική εταιρεία Win-Win έχει γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο, δημιουργώντας «σοκολάτα» από ζυμωμένα δημητριακά και όσπρια – με βασικό συστατικό το ρύζι.

Win WIn Waim bar
Μέσω διαδικασιών ζύμωσης και καβουρδίσματος, η εταιρεία καταφέρνει να αναπαράγει την υφή, τη γεύση και το λιώσιμο της αυθεντικής σοκολάτας, μας ενημερώνει το ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian.
«Αν χρησιμοποιείς σοκολάτα σήμερα, βρίσκεσαι σε κρίση. Οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Win-Win, Mark Golder.
Για πολλές μικρές επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει την επιβίωση ή την κατάρρευση.
Κλιματική κρίση και κακάο σε πτώση
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου η αποψίλωση και η παιδική εργασία παραμένουν σοβαρά προβλήματα.
Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή μειώνει τις αποδόσεις, κάνοντας το κακάο ένα ολοένα και πιο ακριβό και αβέβαιο προϊόν.
Το αποτέλεσμα;
Μεγάλες εταιρείες, όπως οι McVitie’s και η KitKat, αναγκάζονται να αλλάξουν τις συνταγές τους, χρησιμοποιώντας «σοκολατένιο άρωμα» αντί για πραγματικό κακάο, ώστε να μειώσουν το κόστος.
Καινοτομία από τα εργαστήρια
Η Barry Callebaut στην Ελβετία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης για την ανάπτυξη «σοκολάτας» που προέρχεται από κύτταρα κακάο καλλιεργημένα στο εργαστήριο.
Παράλληλα, η γερμανική Planet A Foods, πίσω από τη μάρκα ChoViva, δημιουργεί σοκολάτα από βρώμη και ηλιόσπορους, μειώνοντας έως και 90% τις εκπομπές άνθρακα και την κατανάλωση νερού.
Στις ΗΠΑ, η Voyage Foods χρησιμοποιεί πρωτεΐνη ηλίανθου, σπόρους σταφυλιού και βούτυρο shea για να προσφέρει μια νέα γενιά «σοκολάτας» χωρίς ίχνος κακάο.
Υγεία και γεύση: το νέο στοίχημα
Ο διατροφολόγος Tim Spector, συνιδρυτής της εταιρείας Zoe, βλέπει αυτές τις καινοτομίες ως ένα ελπιδοφόρο βήμα για το περιβάλλον, αλλά με επιφυλάξεις για την υγεία.
«Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι νέες δημιουργίες προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τη φυσική σοκολάτα, η οποία είναι πλούσια σε φλαβανόλες και ωφέλιμη για την καρδιά και το έντερο», λέει στη Guardian.
Η συμβουλή του; «Οι σοκολάτες χωρίς κακάο είναι καλύτερες για τον πλανήτη, αλλά η καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό παραμένει η ποιοτική μαύρη σοκολάτα.»
Το μέλλον της απόλαυσης
Καθώς οι τιμές του κακάο συνεχίζουν να ανεβαίνουν, η σοκολάτα όπως την ξέρουμε ίσως αλλάξει για πάντα.
Όμως η ανθρώπινη αγάπη για τη γεύση της παραμένει ίδια – απλώς τώρα, το «κακάο» μπορεί να προέρχεται από ρύζι, βρώμη ή ακόμη και από μια σταγόνα τεχνολογίας.
































