Στο κόκκινο έκλεισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μία σειρά κέρδη από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τα οποία επισκιάζουν την αρχική αισιοδοξία από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,99% στις 6.822,34 μονάδες, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 47.522,17 μονάδες με πτώση 0,23% και ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,58% στις 23.581,44 μονάδες.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Megacap, Alphabet, Meta και Microsoft ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη. Ενώ οι μετοχές της Alphabet σημείωσαν άνοδο περίπου 3% λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων , οι μετοχές της Meta και της Microsoft υποχώρησαν κατά 11% και 3% αντίστοιχα. Οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις αυξημένες προοπτικές δαπανών τόσο για τη Meta όσο και για τη Microsoft.
Η πτώση των Meta και Microsoft, καθώς και του γίγαντα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, σηματοδότησε μια εναλλαγή τιμών στις τεχνολογικές μετοχές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ενώ αυτές κινήθηκαν χαμηλότερα, οι τραπεζικές μετοχές όπως η JPMorgan και η Bank of America σημείωσαν κέρδη, όπως και οι μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης αμέσως μετά τα ισχυρά αποτελέσματα της από την Eli Lilly.
«Είναι μια μέρα αξίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Jed Ellerbroek, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Argent Capital Management. Επειδή η τεχνολογία ηγείται της αγοράς πρόσφατα, η κίνηση των επενδυτών είναι «πιθανώς κάτι φυσικό, υγιές», αν και «όλα τα σημάδια παραμένουν ότι οι δαπάνες για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά ισχυρές», σημείωσε.
Η συμφωνία Τραμπ – Σι
Το εμπόριο βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο αφότου ο Τραμπ συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς φαιντανύλης στην Κίνα στο 10%. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό δασμό στις κινεζικές εισαγωγές στο 47% από 57%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Πεκίνο θα εργαστεί για να σταματήσει την είσοδο φαιντανύλης στις ΗΠΑ και να αγοράσει σόγια που καλλιεργείται στην Αμερική μαζί με άλλα γεωργικά προϊόντα. Η Κίνα καθυστέρησε επίσης τον τελευταίο περιορισμό στις εξαγωγές σπάνιων γαιών κατά ένα έτος. «Το ζήτημα των σπάνιων γαιών έχει διευθετηθεί», δήλωσε ο Τραμπ .
Βεβαίως, άλλοι τομείς, όπως η εξαγωγή τσιπ Nvidia και η πώληση του TikTok, παραμένουν ανεπίλυτοι. Ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την «επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το TikTok», δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.
«Αυτό δεν έχει τελειώσει καθόλου», δήλωσε ο Ellerbroek, προσθέτοντας: «Η αστάθεια του εμπορίου που σχετίζεται με τον Τραμπ θα παραμείνει χαρακτηριστικό των κεφαλαιαγορών μας όσο είναι πρόεδρος. Αυτή είναι η υπόθεσή μου και το χθεσινό αποτέλεσμα το επιβεβαιώνει».
 
  
  
  
  
 
































