Εντός των ανώτατων νόμιμων ορίων (MRLs) βρέθηκε το 97% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης για τον Σεπτέμβριο του 2025, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση ελέγχων Σεπτεμβρίου 2024 που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του ΥπΑΑΤ, συνολικά ελέγχθηκαν 313 δείγματα (251 στην εσωτερική αγορά και 62 στα σύνορα).
Οι κοινοποιήσεις στο RASFF αφορούσαν μάνγκο από Αίγυπτο, λάιμ από Βραζιλία και τομάτες από Τουρκία
Οι δειγματοληψίες αφορούσαν τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενα προϊόντα: 58% εγχώρια και 42% εισαγόμενα (έλεγχοι στα σύνορα και στην αγορά).
Να σημειωθεί ότι τα MRLs είναι τα ανώτατα νόμιμα όρια υπολειμμάτων που επιτρέπονται σε τρόφιμα όταν τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Υπέρβαση MRL δεν σημαίνει αυτόματα κίνδυνο, αλλά ενεργοποιεί αξιολόγηση κινδύνου και διορθωτικές ενέργειες.
Τα κύρια ευρήματα
Σύμφωνα με την έκθεση τα κύρια ευρήματα των ελέγχων στα τρόφιμα ανέδειξαν:
- Συμμόρφωση 97% – 3% υπερβάσεις των MRLs (8 δείγματα). Από αυτά, 7 δείγματα αξιολογήθηκαν ως με πιθανή επικινδυνότητα βάσει EFSAPRIMo, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005.
- Σημεία δειγματοληψίας στην εσωτερική αγορά: κυρίως supermarket (129) και σημεία διαλογής/μεταποίησης (49), με ελέγχους επίσης σε λαϊκές, λιανική/χονδρική, αποθήκες παραγωγών κ.ά.
- Κατηγορίες με υπερβάσεις: επιτραπέζια σταφύλια (4/22), οινοποιήσιμα σταφύλια (1/31), πιπεριές (1/26), λάιμ (1/3), μάνγκο (1/5).
- Μη εγκεκριμένη δραστική ουσία (quinoxyfen) εντοπίστηκε σε δείγμα οινοποιήσιμων σταφυλιών σε σημείο διαλογής/μεταποίησης.
Άμεσες ενέργειες
Με βάση τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η Ελλάδα προχώρησε σε τρεις κοινοποιήσεις στο RASFF: μάνγκο από Αίγυπτο (απόρριψη στο Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου στο αεροδρόμιο ΕΛ.ΒΕΝ.), λάιμ από Βραζιλία (εντοπίστηκε από τη ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης) και τομάτες από Τουρκία (απόρριψη στο Συνοριακό Σταθμό Κήπων-Έβρου).
Για τα εγχώρια περιστατικά μη συμμόρφωσης εφαρμόστηκαν follow-up έλεγχοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπου απαιτούνταν.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή είναι εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων. Με στοχευμένους, τεκμηριωμένους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα – από τα σύνορα μέχρι το ράφι – και με άμεσες ενέργειες όπου προκύπτουν παραβάσεις, διασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και δίκαιο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι οργανώνονται και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ. Η συμμόρφωση/μη συμμόρφωση ορίζεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005 και η εκτίμηση κινδύνου για τον καταναλωτή γίνεται με το μοντέλο EFSAPRIMo.
OT FORUM - Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
6 και 7 Νοεμβρίου 2025 | Μικρό Χρηματιστήριο
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ





































